<strong>UNG LEDER:</strong> Enrico Letta fra Demokratisk Parti etter møtet med president Giorgio Napolitao i Palazzo Quirinale, hvor han fikk i oppdrag å danne regjering. Det blir ikke et lett oppdrag. Foto: AFP / Scanpix / ALBERTO PIZZOLI
UNG LEDER: Enrico Letta fra Demokratisk Parti etter møtet med president Giorgio Napolitao i Palazzo Quirinale, hvor han fikk i oppdrag å danne regjering. Det blir ikke et lett oppdrag. Foto: AFP / Scanpix / ALBERTO PIZZOLI Vis mer

«Umulig oppdrag» for Letta i Italia

Gamle Giorgio Napolitano, nylig gjenvalgt president i Italia, nølte ikke lenge med å gi unge Enrico Letta i oppdrag å danne regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men det er et tidligere «umulig oppdrag» som Enrico Letta har fått, for det har hittil vist seg umulig å danne regjering i Italia etter nyvalget 24. og 25. februar. 87 år gamle Giorgio Napolitano, som lørdag ble den første til å bli gjenvalgt til president i Republikken, brukte si fornyede makt til å handle raskt.

«Ikke for en enhver pris»
Napolitano brukte én dag til samtaler med alle partilederne og ei natt til å tenke, så ga han det vanskelige regjeringsoppdraget til en mann som såvidt har levd halve hans liv på jorda, 46 år unge Enrico Letta. Begge vet de hva som står på spill og begge vet de hvor vanskelig dette er.

- Denne regjeringa fødes ikke for enhver pris, den fødes dersom vilkårene finnes, advarte Letta da han hadde fått oppdraget av presidenten i Palazzo Quirinale.

Moderat katolikk
Letta tilhører Demokratisk Parti (PD), som samler den indre venstresida, hvor han er nestleder. Men partiet er i full indre splid, etter først forsøkene på å danne regjering og så på å velge president, som endte med at lederen, Pier Luigi Bersani, og hele partiledelsen, deriblant Letta, har kunngjort sine avganger på neste landsmøte. Bersani ble felt av utbrytere, i Italia kalt «snikskyttere», under valget av president.

Letta kom opprinnelig fra kristelig-demokratene. Han regnes som en moderat katolikk, fra Pisa i Toscana.

Hans onkel, Gianni Letta, er en av medarbeiderne til Silvio Berlusconi i høyrepartiet Frihetens Folk (PdL). I en historisk ironi ble han i 2006 utnevnt til regjeringssekretær av statsminister Romano Prodi og overtok kontoret etter onkelen som hadde samme stilling under Silvio Berlusconi, som da ble jagd fra makta.

Men Letta la ikke fingrene imellom i sine angrep på Berlusconi.

De utmeldte
Oppdraget kan lett gå galt for Letta også. Det er helt uklart hva slags regjering han kan danne, om det blir med folkevalgte medlemmer eller utenforstående teknokrater eller begge deler.

Men det synes klart hvem som ikke blir med. Venstre Økologi Frihet (SEL), som var med Bersani og Letta i valget, vil ikke ha noe med Berlusconi å gjøre. Bevegelsen 5 Stjerner (M5S) under komikeren Beppe Grillo, vil være i opposisjon mot alle. Lega Nord, separatistene i Nord-Italia, synes å ha meldt seg ut av alt.

Vanskelig
For Letta, som knapt styrer sitt eget parti, PD, gjenstår da partiet til sittende statsminister, teknokraten Mario Monti, Sivilt Valg (SC) og Silvio Berlusconis PdL. Letta kaller det et «komplekst, vanskelig» oppdrag. Det betyr å danne ei regjering som helhetlig gir et helt annet inntrykk enn om man ser på hver enkelt deltaker, om vi følger en vitenskapelig definisjon. Ut fra helt ulike motiver og mål for hver statsråd, må Letta skape et statsstyre som arbeider for en politikk som knapt noen av statsrådene står for, med et trolig unntak for statsministeren - og presidenten.

For Letta ligger djevelen i hver eneste småting. For Italia ligger hvert nederlag framover som enda et steg nedover i Dantes trinnvise helvete.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer