Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Umulig oppdrag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Condoleezza Rice skulle til Midtøsten for å bistå israelerne og palestinerne i vanskelige forhandlinger. Etter forrige ukes krigshandlinger i Gaza ble turen i stedet et forsøk på en redningsoperasjon. Lite tyder på at hun vil lykkes. En sivil israeler ble drept av en palestinsk rakett i forrige uke. 120 palestinere ble drept av israelske våpen. Den voldsomme gjengjeldelsen førte til at palestinernes president Mahmoud Abbas brøt fredsforhandlingene med Israel i helga, rett før Rice ankom regionen. Før besøket til Rice stanset israelerne sine massive angrep mot mål i Gaza, men kampene blusset opp igjen i går kveld. Samtidig gjorde utenriksminister Tzipi Livni det klart at det kan bli aktuelt med gjenokkupasjon av Gaza dersom ikke Hamas stanser sine rakettangrep mot Israel.

Etter det amerikansk-ledede fredsmøtet i Annapolis i november i fjor, gikk israelerne og palestinerne tilbake til forhandlingsbordet. Selv om resultatene har vært magre, var det uansett positivt at partene snakket sammen. Det gjør de ikke lenger. Under sitt besøk i Ramallah på Vestbredden i går oppfordret Rice Mahmoud Abbas om å gjenoppta forhandlingene. Svaret var nei. Først vil Abbas ha våpenhvile mellom israelerne og Hamas. De palestinske selvstyreområdene er splittet i to deler. Abbas og Fatah styrer Vestbredden, Hamas har kontrollen over Gaza. Abbas har amerikanernes og resten av Vestens tillit, islamistene i Hamas er støtt ut i kulda. De blir neppe mer fredsvennlige av at Condoleezza Rice i Kairo brukte storslegga mot dem. – De som avfyrer raketter mot Israel er ikke interessert i fred, sa Rice. De som skyter raketter den andre veien – israelerne – hadde den amerikanske utenriksministeren en langt mer forsonlig holdning til De bare forsvarer seg, mente Rice.

I en meningsmåling sier 64 prosent av israelerne at de ønsker forhandlinger med Hamas. Trolig er dialog eneste løsning, men det er verken israelske myndigheter eller USA modne for. Så kan vi jo i mellomtida trøste oss med gårsdagens uttalelse fra president Bush om at han har tro på en fredsavtale før han går av ved årsskiftet og at det er «masser av tid» igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media