Umulig

Frps forslag er populistisk, men umenneskelig.

STRENG: Stortingsrepresentant fra Frp. Morten Ørsal Johansen vil heve terskelen for opphold i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl
STRENG: Stortingsrepresentant fra Frp. Morten Ørsal Johansen vil heve terskelen for opphold i Norge. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet har tradisjon for innvandringskritiske utspill i god tid før valg. Oppsiktsvekkende nok til å skape debatt, kort nok tid før valget til at velgerne husker det, lang nok tid til at partiledelsen rekker å uttale seg mer moderat og ansvarlig. Det er ingen tvil om at dette har vært en suksessoppskrift for partiet. De siste åra har det likevel blitt stadig vanskeligere å provosere.

«Streng, men rettferdig» er de siste års mantra i norsk asylpolitikk - Arbeiderpartiets omskriving av en politikk som har gått Fremskrittspartiet i møte. Under forrige stortingsvalgkamp stilte bare Lars Sponheim som opposisjon i partilederdebatten «Hva har gått galt med integreringen», noen dager senere måtte han trekke seg etter å ha fått folkets dom. Pendelen har svingt i retning den politikken som da Frp var de eneste som forfektet den, ble kalt inhuman av andre politikere.

Av de ti forslagene som Frp nå reiser for Stortinget, vil mange vekke begeistring hos innvandringskritikere. At det skal bli vanskeligere å få permanent opphold i Norge hvis du er kriminell, ikke betaler barnebidrag, snyter på NAV eller eksplisitt ikke ønsker å bli del av samfunnet er tilsynelatende sunn fornuft i den mest folkelige forstand. At det skal ta seks år, at du må ha vært i fulltidsjobb i minst 2,5 av de siste 3 år og bare har rett til familiegjenforening én gang er også populisme i de rette kretser.

Men norsk asylpolitikk er allerede streng. Streng nok til at åtte år gamle Verona, født og oppvokst på Rjukan, i mars ble deportert til Bosnia fordi foreldrene kommer derfra. Så streng at vi holder oss nært opp til minstestandarden i de internasjonale avtalene vi har forpliktet oss til. Streng nok til at de asylsøkerne som vi tar imot, er dem det er uforsvarlig å sende tilbake. Enten fordi det er farlig dit de kommer, eller fordi de ettterhvert har større tilknytning til Norge enn noe annet sted. Derfor vil Frps forslag aldri bli mer enn et populistisk utspill.

Det finnes et folkelig ord for inhumant også. Men det er kun egnet til å provosere.