Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Umulige krav til Arafat

Israel stiller umulige krav til Yasser Arafat, og de israelske angrepene gjør det enda mer umulig å innfri dem, sier midtøstenforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er bare begynnelsen

- Israels aksjoner mot PLO og Yasser Arafat gir ingen mening, sier forsker på Fredsforskningsinstituttet (PRIO), Hilde Henriksen Waage til NTB.

Hun undrer seg over hvilke mål Israel har med sine aksjoner. Og hun spør hvorfor USA godtar det som nå skjer i Midtøsten.

- At ikke USA ser at utviklingen i Midtøsten skader amerikanernes egne interesser i kampen mot internasjonal terrorisme. Utviklingen i Midtøsten gir næring til alle terroristnettverk over hele verden, sier Henriksen Waage.

Hun tror det som nå skjer, fører til at det dukker opp flere selvmordsaksjonister.

- En håpløs situasjon. Selv Osama bin Laden bruker Midtøsten som begrunnelse for terror, sier hun.

Henriksen Waage mener at USA også burde være bekymret over at utviklingen kanskje gjør det vanskelig for de mer moderate regimene i Egypt, Pakistan, Saudi-Arabia og Jordan å støtte USA i kampen mot terrorismen.

- Først ber de Arafat gjør noe som er umulig: Å fange og straffe terrorister.Deretter gjør de det fysisk umulig for ham å fange og straffe terroristene fordi de ødelegger infrastrukturen, bomber politistasjoner og hindrer palestinske sikkerhetsstyrker i å bevege seg på Vestbredden og i Gaza, sier hun.

Henriksen Waage sier hun kunne forstått logikken med de israelske aksjonene dersom de hadde vært rettet mot for eksempel Hamas.

- Men hvorfor vil de undergrave, ydmyke eller drepe Yasser Arafat? Han var den svake lederen som Israel i 1993 valgte å forhandle med i stedet for å føre forhandlinger med de harde palestinske lederne på Vestbredden og i Gaza. Men nå vil de ikke ha ham, sier hun.

- At staten Israel svarer på angrep med mange ganger så sterke aksjoner, er ikke noe nytt. Dette er den måten Israel tror de må svare på og den måten de har svart på i om lag 50 år, legger hun til.

(NTB)

Hele Norges coronakart