Umusikalsk i Statoil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Styret i Statoil godkjente i januar, etter forslag fra konsernsjef Olav Fjell, at 150 ledere i selskapet som en prøveordning skulle få bonus på toppen av lønna som da ikke var regulert siden sommeren 1998. 40 prosent av bonusen ble knyttet til konsernets resultat, som igjen er avhengig av om OPEC er lojale mot sine produksjonsvedtak. Direktør Fjell er ikke med i ordningen. Hans vilkår fastsettes av styret, men styret vil neppe gi toppsjefen mindre enn de andres bonusordning ville utløst for hans del. Altså en snau stortingslønn på toppen av de 2,2 millioner Fjell allerede har.
  • Det er ingen feit direktørgasje slik utviklingen nå har vært for toppsjefer. Men rekordresultatene for de norske oljeselskapene i år skyldes den høye oljeprisen som i måned etter måned har ligget over 30 dollar fatet. 40 prosent av bonusen til Statoil-sjefene er direkte knyttet til dette forholdet som ingen av dem påvirker det aller minste. Resten av bonusen er knyttet til deres lederansvar i bedriften.
  • Bonuslønn på direktørnivå er ikke uvanlig i næringslivet. Det har man for eksempel hos kollega Schibsted her i Akersgata og i mange andre bedrifter. Men det er ganske umusikalsk av styre og konsernledelse i statsoljeselskapet å innføre dette prinsippet på sjefsnivå midt i debatten om delvis privatisering og styrking av selskapet med statlige eierandeler. For når selskapet blir større ved hjelp av større deler av den felles oljeformuen, blir også bunnlinja feitere og dermed direktørbonusen større uten ekstra innsats av direktørene. De får bare mer av penger som ellers ville gått rett til Finansdepartementet og felleskassa.
  • Selv for 150 direktører blir det ikke fenomenale beløp når sammenlikningen er med oljemilliarder. Men sammenliknet med vanlige arbeidsinntekter er beløpene store, og som symbol på endringer i Statoil-kulturen veier saken tyngre enn kronebeløpet. Direktørlønningene i Statoil ligger midt i laget i bransjen. Der ligger de godt, og der bør de holdes ved normale justeringer.