Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Una slo Maud med 16 timer

Trond Giske slo kompisen Ari Behn med 16 timer og tolv minutter. Døtrene deres, Una og Maud, fikk bursdag på samme dato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Småbarna må selv få avgjøre om de skal bli bestevenninner, sier Giske. Arbeiderpartiets kronprins og hans samboer Anne Grethe Moe hadde opprinnelig termin etter Ari Behn og prinsesse Märtha Louise. Men de slo sitt celebre vennepar på målstreken. - Vi hadde ikke akkurat noe kappløp. Det var vår jente som bestemte seg for å komme ei knapp uke for tidlig. Ari og Märtha traff vel omtrent rett på sin termin, mente Trond Giske da Dagbladet møtte ham ved Aker sykehus i går kveld.

- Blir det felles krympelag for Ari og deg, nå da? - Det tror jeg ikke. Vi to er veldig gode venner. Men vi har nok litt forskjellig omgangskrets. Jeg tror det er best at de to krympelagene går separat, smilte Giske - og bekreftet at han hadde kontakt med Ari Behn før han tok prinsessen til sykehuset.

Keisersnitt

En smilende Giske møtte Dagbladet ved fødeavdelingen litt før klokka 20 i går kveld, rett før vesle Maud Angelica kom til verden et annet sted i hovedstaden. Da hadde Giske vært far i drøyt 16 timer allerede. Og den fødselen var nok atskillig tøffere enn venneparets fem timer lange sykehusopphold. - Vi kom til sykehuset 12 timer før Una ble født. Vi ønsket oss en naturlig fødsel med akupunktur. Og lenge fungerte det sånn. Men så fikk babyen for høy puls, i tillegg til at den kjørte seg litt fast, sånn at navlestrengen ble for stram for henne. - Utpå natta fant fagfolkene ut at et keisersnitt måtte til. Det ble tøft for mor og en påkjenning for far, men fødselen gikk fint. På grunn av Anne Grethes tilstand etterpå ble det meg som fikk de første timene alene til å bli kjent med Una. En meget fin og sterk opplevelse, sier en alvorlig Giske - og legger til, litt mer spøkefullt:

- Fødselen overgår mitt livs hittil lykkeligste øyeblikk - da Rosenborg slo AC Milan på bortebane i 1995.

Stor og god unge

Trond Giske vil ikke røpe om han og Ari på forhånd hadde snakket om felles planer i forbindelse med fødselen. Under begge fødslene benyttet man akupunktur som smertelindring. Men det var bare Giske og Moe som visste barnets kjønn på forhånd. På spørsmål om han hadde rukket å snakke med prinsesseparet før de dro til Rikshospitalet, svarte Giske følgende: - Jeg har sendt beskjed til alle verdens hjørner. Lille Una var hakket større enn Maud Angelica - hele 53 centimeter lang og 4,5 kilo tung.

- Nå blir vel Gro Harlem Brundtland sint. Hun vil jo ikke ha så store spedbarn. Vi synes Una er verdens vakreste. Navnet er nordisk og betyr «den som er tilfreds». Una betyr også «den første» på italiensk, sier Giske.

Barnehagemann

Fødselen kommer midt under det store barnehagedramaet i Stortinget. Ironisk nok ble Trond Giske, som Ap's familietalsmann, valgt til saksordfører for barnehagesaken i går. Men da var han for opptatt på annet hold til å være på Stortinget.

- Det er litt morsomt, og et pussig sammentreff. Mitt og Arbeiderpartiets engasjement for barnehager har vært der lenge. - Men jeg tror nok ikke motivasjonen blir mindre nå. Nå skal Giske ha to ukers permisjon, før han er tilbake i Stortinget igjen. Neste år tar han to måneders pappapermisjon. Kanskje sammen med Ari Behn?

SLO ARI: En lykkelig Trond Giske fotografert ved fødeavdelingen på Aker sykehus omtrent samtidig som Ari og Märtha ble foreldre noen steinkast unna i går kveld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media