Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Unabomberen» er syk, men frisk nok for retten

Theodore Kaczynski, som mistenkes for å være den beryktede «Unabomberen», er ifølge fengselspsykologen i Sacramento, California, frisk nok til å stilles for retten, selv om han lider av paranoid schizofreni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over en uke etter at Kaczynski forsøkte å begå selvmord, er det ingenting i veien for at rettssaken kan starte på nytt i dag, konkluderer psykologen.

 Ifølge CNN skal det ha oppstått rykter om et mulig forlik mellom Kaczynski og påtalemyndighetene i California så snart konklusjonen til fengselspsykolog Sally Johnsen ble kjent.

Tilstår for å leve

Kaczynski har tidligere ønsket å tilstå mot at han slipper dødsstraff, men påtalemyndighetene har avvist alle slike forslag. Det tas som gitt at juryen ikke vil gi ham dødsstraff hvis den kommer til at mannen er syk.

 Johnson hadde intervjuet Kaczynski i 19 timer, men tross diagnosen mener hun at tiltalte kan stilles til ansvar for sine handlinger.

 Kriteriene som må fylles for å stå til ansvar for retten, er at tiltalte er i stand til å forstå hva som skjer og at han kan hjelpe til i eget forsvar.

 Ifølge Johnson fyller Kaczynski disse kriteriene.

Usikkerhet

Det knytter seg stor usikkerhet til om hva slags forsvarsstrategi som nå vil bli valgt. Kaczynski forsøkte i begynnelsen av måneden å få sine advokater sparket fordi de ville bruke et forsvar som gikk på hans strafferettslige tilregnlighet.

 Forespørselen ble avvist, men da ba Kaczynski om retten til å forsvare seg selv, framfor å bli portrettert som i hans ord «syk». Rettssaken har stoppet helt opp siden Kaczynski ba om denne retten 8 januar.

 Dommeren vil ta stilling til om Kaczynski kan føre sitt eget forsvar før retten settes i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!