Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Under 0,3 i promille

Per Sandbergs promille på talerstolen var trolig godt under 0,3.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det viser beregninger Nasjonalt Folkehelseinstitutt på generelt grunnlag har gjort for Dagbladet.no.

Ifølge politikeren Per Sandbergs egne uttalelser, drakk han tre akevitt og en halvliter øl i løpet av fem timer, før han tirsdag kveld stod på Stortingets talerstol.

- Vi hadde juleavslutning for komiteen. Vi hadde først en aperitiff i komitérommet, der jeg drakk en akevitt. Under middagen drakk jeg en øl og en akevitt. Etterpå drakk jeg en akevitt på kontoret til Trond Helleland, sier Sandberg til VG.

- Hvor mye veier du, Sandberg?

- Jeg veier rundt 90 kilo, svarer Sandberg på Dagbladet.nos spørsmål.

0 til 0,3

Nasjonalt Folkehelseinstitutt har på generelt grunnlag regnet ut promillen for Dagbladet.no. Folkehelsa understreker at de ikke uttaler seg om denne spesielle saken, men har kjørt faktorene Dagbladet.no har fått oppgitt inn i sin beregning.

- Helt på generelt grunnlag, vil et alkoholinntak på en halvliter og tre akevitt for en mannsperson på 90 kilo, jevnt fordelt over en tidsperiode på fem timer, forventes å kunne medføre en mengde alkohol i kroppen som kan gi omlag 0 til 0,3 promille i blodet ved avsluttet inntak, sier overlege Merete Vevelstad ved divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning, Nasjonalt Folkehelseinstitutt til Dagbladet.no.

image: Under 0,3 i promille

Da er det i beregningene tatt høyde for at Sandberg har fått akevitt i glasset fyllt helt opp til 4 centilitersmerket.

- Jeg ville ikke gått på talerstolen om jeg følte at jeg var beruset, sier Sandberg til Dagbladet.no.

Får støtte

Han får støtte av Stortingets visepresident og tidligere partileder Carl I. Hagen. Visepresidenten har selv sett videoklippet fra Sandbergs tale og mener det viser klart at stortingsrepresentanten ikke var synlig beruset.

- Dette er politiske motstandere og gribbene i Verdens Gang som ikke skyr noen midler for å ramme Fremskrittspartiet, sier Hagen til Dagbladet.no.

- Du har tidligere engasjert deg sterkt for slipstvang for stortingsrepresentanter. Er det greit at stortingsrepresentanter går på talerstolen etter inntak av tre akevitt og en øl?

- De som var i salen og står frem, sier at Per Sandberg ikke var synlig beruset. Man bør ikke være i salen, delta i votering eller delta i debatt hvis man er synlig beruset, hvilket Per Sandberg ikke var.

Dagbladet.no følger Sandbergs pressekonferanse direkte klokken 14!

REAGERTE IKKE: Carl I. Hagen har selv sett Sandbergs innlegg.
REAGERTE: Stortingsrepresentanter reagerte på Sandbergs opptreden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!