Under 1.400 poeng igjen

IT-festen i USA mandag fortsatte ikke på Oslo Børs tirsdag. Det var nok til at totalindeksen igjen falt under 1.400 poeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble kun mindre utslag på Oslo Børs tirsdag. Fortsatt er det søkelys på kampen om Storebrand, og politikerne kappes om å få poengtere at nasjonale hensyn må komme først. Det skaper økt usikkerhet. It-aksjene var lenge opp i etterkant av gårsdagens tekno-fest i USA. Men en svak start for sektoren i dag førte at IT falt tilbake her hjemme.

Dagens helt ble RCL som stiger videre på troen på at det verste er over i USA. Optimismen synes der å være tilbake i aksjemarkedet. Renten er allerede satt ned med 2,5 prosentpoeng, og ytterligere et kutt synes å være på trappene mot slutten av juni. I dag gikk uttalte den amerikanske finansministeren Paul O'Neill til Bloomberg TV at USAs økonomi bunnet ut i februar.

Ifølge O'Neill vokser økonomien nå med 0,5 til to prosent og finansministeren venter at økonomien vil være tilbake til en vekst på 3,5-4,0 prosent innen de neste 6-12 månedene. Dette er anslag som andre eksperter også har kommet med de seneste dagene.

Fremtidsoptimismen har sendte Nasdaq-indeksen opp til det høyeste nivået på tre måneder, mens Dow Jones-indeksen er på de høyeste nivåene siden tidlig i 2000. Her hjemme har man sett en liknende trend med totalindeksen i jevnt stigende formsiden begynnelsen av mars. Mandag sluttet den for første gang siden begynnelsen av mars over 1.400 poeng.

Tirsdag tok markedet seg en pust i bakken. Totalindeksen sluttet ned marginale 0,11 prosent til 1.398,61 poeng. Omsetningen på hovedlisten endte på 3.642 millioner kroner.

Blant IT-aksjene var Opticom igjen den mest omsatte. Til tross for tekno-rally i USA falt kursen gjennom dagen. Aksjen endte ned 2,3 prosent til 692,50 kroner. Sannsynligvis begynner investorene å bli litt nervøse fordi kompanjongene Keith & Fussel ennå ikke har kommet med noen kontraktsmeldinger eller Intel-avtale.

Bedre gikk det for InFocus som steg 3,2 prosent til 178,50 kroner. Telenor endte uendret på 41,70 kroner.

Det ble i løpet av dagen innført børspause i Tandberg Television. Årsaken var at selskapet sendte ut en gammel kontraktsmelding. Noen gjør alt for å få oppmerksomhet. Handelen startet etter hvert opp igjen og kursen endte opp 1,2 prosent til 86 kroner. Eltek steg 3,5 prosent til 119 kroner.

På sjøsiden var skumsprøten størst rundt RCL. Cruise-rederiet er igjen på offensiven etter en periode med kurspress i slutten av april etterfulgt av en mer uregelmessig kursutvikling i første halvdel av mai. Siden sluttkurs onsdag i forrige uke har RCL steget fra 182,50 kroner til 204 kroner, tilsvarende en oppgang på nesten 12 prosent. Dagens oppgang var på 5,2 prosent. Omsetningen endte på solide 219 millioner kroner.

Klare tegn til bedring i amerikansk økonomi er det cruiserederiene behøver. Sektoren fremstår i ettertid som en ledende indikator rundt årsskiftet 1999/2000 for den kraftige nedturen som USA entret i 2000 og som fortsatt inn i 2001. I disse dager tjener kanskje RCL som en ledende indikator på at vi går mot bedre tider.

Frontline gikk eksklusive utbytte på 1 dollar per aksje i dag, og ikke uventet ble det derfor et fall. Aksjen endte ned 12,50 kroner til 203 kroner på Oslo børs i dag. Justert for utbyttet som utgjør i overkant av 9 kroner, var fallet på rundt 3 kroner. Det ble omsatt Frontline-aksjer for 126 millioner kroner.

Bergesen d.y. la som ventet frem et rekordresultat for første kvartal , og lover et sterkt resultat for året som helhet. Selv om tallene var langt over forventningene, korrigerte kursen på A-aksjen ned 2,3 prosent til 212 kroner.

Orkla toppet omsetningslisten med 590 millioner kroner etter at det ble innløst en opsjon på 1,8 millioner aksjer til kurs 125 kroner. Aksjen ble samtidig videresolgt til 166,50 kroner. Det ga en kjapp gevinst på 74,7 millioner kroner før kommisjoner og skatt til en heldig investor. Orkla endte opp 0,3 prosent til 166,50 kroner. DnB Markets mener kursen skal i 175 kroner på 3 måneders sikt.

Storebrand endte uendret på 68 kroner. Politisk sabelrasling kan skremme de fleste, og åpner for at utlendingene kan harselere litt med oss. Sannsynligvis blir enden på visa at DnB må øke sitt bud, men ender opp med Storebrand. First Securities mener det kan komme bud på forsikringsselskapet som også overgår budet fra Sampo. Det ble omsatt Storebrand-aksjer for 549 millioner kroner i dag.

Med norske politikere som presser på for en norsk løsning med DnB i tet lever DnB-aksjonærene i frykt for at DnB må strekke seg for langt for å nå frem. Det presset kursen ned 2,6 prosent til 40,90 kroner i dag.