Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Under 60 centimeter tykk is ligger 22 døde pensjonister

Frosset fast etter kanadisk brannkatastrofe.

TRAGEDIE: Ti personer er bekreftet omkommet, etter at det torsdag begynte å brenne på et eldresenter i kanadiske L'Isle-Verte. 22 personer er fortsatt savnet. Foto: AP / NTB Scanpix
TRAGEDIE: Ti personer er bekreftet omkommet, etter at det torsdag begynte å brenne på et eldresenter i kanadiske L'Isle-Verte. 22 personer er fortsatt savnet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble slått katastrofealarm da det begynte å brenne på et eldresenter i L'Isle-Verte utenfor kanadiske Quebec på torsdag.

I de første meldingene var rundt 30 mennesker savnet.

Nå - tre dager seinere - er fortsatt 22 beboere savnet, og myndighetene antar de omkom i brannen.

60 centimeter Problemet til brannvesen og redningspersonell er at alt vannet de brukte i slokkearbeidet har frosset til is. Det gjør det svært vanskelig å arbeide i ruinene.

Døde personer ligger trolig fastfrosset under store isblokker, som noen steder er 60 centimeter tykke.

Så langt er ti personer bekreftet omkommet, og redningsmannskap bruker nå av-isingsmaskiner som vanligvis benyttes på store skip.

- Du kan jo forestille deg hvor vanskelig det er å komme gjennom isen, smelte den - og samtidig behandle ofrene som ligger der på en verdig måte. Det blir vanskelig også i dag, for det er fortsatt veldig kaldt, sier Guy Lapaointe ved Quebec-politiet til Associated Press.

Ukjent brannårsak Det har vært spekulert i at brannårsaken kan være en beboer som røykte på rommet, men politiet har ikke konkludert ennå.

AV-ISING: Brannmannskap må først av-ise ruinene før de kan komme seg inn til de døde. Foto: AP / NTB Scanpix
AV-ISING: Brannmannskap må først av-ise ruinene før de kan komme seg inn til de døde. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det kan ha vært en sigarett, det kan ha vært en varmeovn eller så kan det skyldes en elektrisk feil. Vi må være 100 prosent sikre, og kommer til å bruke den tida det tar, sier etterforskningsleder Michel Brunet.

Og det vil ta tid, for eldresenteret er omtrent helt hvitt av is.

Mellom 50 og 60 personer bodde på aldershjemmet, og de aller fleste lå og sov da brannen startet.

En mann som mistet bestemoren sin i brannen, forteller i et TV-intervju at den gamle kvinnen ropte om hjelp fra en balkong i annen etasje, men at forsøket på å redde henne ned med en stige mislyktes. Dermed døde hun på balkongen, skriver NTB.

VIL TA TID: Politiet opplyser at det vil ta tid både å få ut ofrene, og få kartlagt hva som startet brannen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VIL TA TID: Politiet opplyser at det vil ta tid både å få ut ofrene, og få kartlagt hva som startet brannen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart