PRESSES: USAs president, Barack Obama, er under tungt press for å legge om energipolitikken etter katastrofen i Japan.Foto: AFP PHOTO/Jim WATSON
PRESSES: USAs president, Barack Obama, er under tungt press for å legge om energipolitikken etter katastrofen i Japan.Foto: AFP PHOTO/Jim WATSONVis mer

Under atompress fra sine egne

Katastrofen i Japan setter Obama under sterkt press på hjemmebane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Frykt for en kjernefysisk katastrofe etter jordskjelv og tsunami i Japan, har gitt motstanden mot atomkraft vind i seilene. I USA setter nå framtredende demokratiske politikere president Barack Obama under hardt press.

En helt avgjørende del at hans energipolitikk har hittil vært å satse mer på atomkraft for å gjøre landet mindre avhengig av olje og gass. Med katastrofen i Japan, har denne strategien fått et kraftig skudd for baugen.

- Stans utbygging Tidligere i uka sa senator Joe Lieberman, som leder kongresskomiteen for innenlands sikkerhet, at han ønsker en midlertidig stans i utbyggingen av atomanlegg, selv om han omtaler seg som tilhenger av energikilden.

I går kom både Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, og Steny Hoyer i Representantenes hus på banen. De krever, ifølge Wall Street Journal, at Obama gjør som den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Hun varslet mandag en omfattende gjennomgang av sikkerheten ved tyske atomkraftverk. Obama har hittil nektet å sette i gang noe liknende i USA.

- Ikke nødvendig Pressetalsmann for Obama, Jay Carney, sier at satsingen på atomkraft skal fortsette, og at det ikke er behov for noen ekstraordinær gjennomgang etter tysk modell.

- Obama trenger ikke å kreve en gjennomgang fordi de pågår fortløpende, sier Carney

Samtidig har Obama gjort det klart at krisen ved de jordskjelvrammede atomkraftverkene i Japan viser hvor viktig det er med atomsikkerhet.

- Atomkraftverk er bygget for å motstå jordskjelv av en viss styrke, men når det er sagt, er det ingenting som er fullstendig sviktsikkert, ingenting som er fullstendig bombesikkert, sier Obama til TV-kanalen CBS.

PRESSER: Majoritetsleder for demokratene i Senatet, Harry Reid, vil ha en ekstraordinær gjennomgang av atomsikkerheten i USA. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
PRESSER: Majoritetsleder for demokratene i Senatet, Harry Reid, vil ha en ekstraordinær gjennomgang av atomsikkerheten i USA. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer