Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Under Bushs teppe

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konfrontert med ubehagelige fakta som ikke støtter opp om administrasjonens politikk, synes president George W. Bushs reaksjon å være en av to: Lyv om faktaene eller hold dem hemmelige. For den årlige rapporten «Patterns of Global Terrorism» fra amerikansk UD har begge strategier vært prøvd. Fjorårets rapport fra 2003 - som listet opp antallet terroranslag og terrorofre verden over - viste i sin første utgave at det ikke siden 1969 hadde vært færre terroranslag. Og Bush-administrasjonens folk tok straks tallene til inntekt for at USA under Bush var i ferd med å vinne krigen mot terror.

Problemet var at tallene ikke stemte. Etter press fra mediene og Kongressen ble rapporten gjennomgått på nytt. Da ble konklusjonen motsatt. Ikke siden 1983 hadde det vært flere terrorangrep. Den interne gjennomgangen i fjor slo fast at feilaktige tall ble brukt «for å fremme det syn at administrasjonen var i ferd med å vinne krigen mot terror».

I år velger utenriksminister og Bushs nære venn Condoleezza Rice strategi nummer to. Årsrapporten for 2004, som sendes til Kongressen i disse dager, kommer uten den sedvanlige oversikten over antallet terroran-slag og terrorofre. Rapporten, som regnes som den mest autoritative gjennomgangen av internasjonal terrorisme fra den amerikanske regjeringen, vil ikke ha noen oversikt som gjør det mulig å holde Bush-administrasjonens påstander om seier i terror-krigen opp mot fakta. Tallene fins. De er sirkulert i et utkast til rapporten. Den tidligere tjenestemannen Larry C. Johnson, som jobbet med disse spørsmålene, har avslørt dem i sin web-log. De viser, ikke uventet, at antallet terrorofre i fjor fortsatte å øke.

Som i 2003 viser med andre ord tallene fra 2004 at Bush slett ikke er i ferd med å vinne krigen mot terror. Men siden terrenget ikke stemmer med det virkelighetskartet Bush har definert, får amerikanerne bare se kartet. Sannheten om terrenget blir holdt hemmelig. I fjor besluttet daværende utenriksminister Colin Powell å utgi de korrekte tallene til slutt. Han kom på kant med Bush og gikk ut av regjeringen. Condi Rice synes så langt å være komfortabel der hun står ved kanten av presidentens teppe - med feiekosten klar.

Hele Norges coronakart