MILDT OG VÅTT: Den siste tidas ville og våte vær vil ikke gi seg de neste ti dagene, i hvert fall ikke for store deler av landet, melder meteorologene. Illustrasjonsfoto: Frank Karlsen
MILDT OG VÅTT: Den siste tidas ville og våte vær vil ikke gi seg de neste ti dagene, i hvert fall ikke for store deler av landet, melder meteorologene. Illustrasjonsfoto: Frank KarlsenVis mer

- Under fem prosent sjanse for en fin, rolig og kald julaften

Det spøker for den hvite jula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ja, det spøker for den hvite jula, bekrefter statsmeteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt.

Den siste tidas ville og våte vær vil ikke gi seg de neste ti dagene, i hvert fall ikke for store deler av landet.

- Lavtrykksaktiviteten i Norskehavet gir sørvestlige vinder og regn. Det kan bli perioder med kuling langs kysten, sier hun.

- På utsatte steder kan det også i kortere perioder bli liten til full storm på utsatte steder, legger Roar Teigen, vakthavende meteorolog i StormGeo til.

- Utrygt for nedbør på julaften - Det er spesielt på Vestlandet det blir utrygt for nedbør i form av regn de kommende ti dagene. I sør blir det mildt og perioder med nedbør, mens i nord blir det noe lavere temperaturer og stort sett hvit nedbør, sier Bentsen.

Likevel kan det komme noe regn langs kysten av Nordland.

- I fjellet vil stort sett nedbøren komme som snø, men under 1000 meter vil det i korte perioder komme nedbør som regn, sier Teigen.

- Hvordan vil selve julaften se ut her til lands?

- Det blir utrygt for nedbør i hele landet, men det er nok Vestlandet som får det villeste og våteste været. Ellers vil det bli nedbør i store deler av Sør-Norge, mens Trøndelag, Troms og Finnmark har størst sjanse for oppholdsvær. I Nord-Norge, Innlandet og i fjellene blir det mest sannsynlig snø, sier Bentsen.

Temperaturen er tre grader over normalen - Det er ikke tegn til at høytrykket som kunne gitt oss en fin, rolig og kald julaften i sør dukker opp. Det er under fem prosent sjanse for at det skal skje, sier Teigen.

Desemeberværet har til nå vært mildere enn normalt.

- For Oslos del ligger desember-temperaturen så langt 3,6 grader over normalen. Vi må likevel huske at vi bare er i midten av desember, og at temperaturene ofte synker mer mot slutten av måneden. Også på Vestlandet er temperaturene to til tre grader høyere enn vanlig nå i desember, sier Bentsen.

- Trolig blir det forholdsvis mildt ut året, ifølge Teigen.

Beregn ekstra god tid hjem - Vil været ha noen betydning for juletrafikken?

- Selv om det kan bli både regn og kuling, tror jeg ikke det vil påvirke trafikken. Selvfølgelig kan det bli noen lokalt vanskelige kjøreforhold, men ikke noe unormalt, sier Bentsen.

- Men folk som skal ta bilen over fjellet hjem til jul, bør trolig beregne litt ekstra tid i år da dårlig vær fort kan skape problemer på fjellovergangene, legger Teigen til.