Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Under hestekampen kokte det over for visepresidenten. Nå er én av motstanderne hans forsvunnet

Afghanistans visepresident havnet i håndgemeng med sin største politiske motstander. Selv hevder visepresidenten at han ikke var der.

GENERAL, VISEPRESIDENT OG KRIGSHERRE: General Abdul Rashid Dostum er Afghanistans visepresident og tidligere krigsherre. I forrige havnet han i fysisk konflikt med en av sine politiske motstandere. Nå er vedkommende forsvunnet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GENERAL, VISEPRESIDENT OG KRIGSHERRE: General Abdul Rashid Dostum er Afghanistans visepresident og tidligere krigsherre. I forrige havnet han i fysisk konflikt med en av sine politiske motstandere. Nå er vedkommende forsvunnet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

s(Dagbladet): Først havnet de håndgemeng. Så skal livvaktene til Afghanistans visepresident, general Abdul Rashid Dostum, ha banket opp sin største politiske motstander og deretter ført ham inn i en bil. Nå er visepresidentens motstander Ahmad Ischi savnet.

Det melder The New York Times.

Var tilskuer under hestekamp

Visepresidenten Dostum, som er en tidligere krigsherre i det krigsherjede landet, var én av om lag 5000 tilskuere under en tradisjonell hestekamp kalt buzkashi.

Sporten utøves fra hesteryggen, og har tilnærmet ingen begrensninger på fysisk maktbruk. To lag kjemper mot hverandre for å få et hodeløst dyrekadaver inn i et avmerket målområde, ifølge Store Norske Leksikon.

Følgelig er den tradisjonelle sporten fra Djengis Khans tid kjent for sin brutalitet.

Denne gangen skal det altså ha gått hardt for seg også på tilskuerplass. For mens buzkashi-kampen var i gang, skal den tidligere krigsherren Dostum ha havnet i fysisk konflikt med Ischi.

BUZKASHI: Den tradisjonelle sporten utøves fra hesteryggen, og har tilnærmet ingen begrensninger på fysisk maktbruk. To lag kjemper mot hverandre for å få et hodeløst dyrekadaver inn i et avmerket målområde, ifølge Store Norske Leksikon. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
BUZKASHI: Den tradisjonelle sporten utøves fra hesteryggen, og har tilnærmet ingen begrensninger på fysisk maktbruk. To lag kjemper mot hverandre for å få et hodeløst dyrekadaver inn i et avmerket målområde, ifølge Store Norske Leksikon. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

The New York Times skriver at Dostum slo til Ischi slik at sistnevnte falt i bakken, men stoppet ikke der. Mens Ischi lå på bakken, skal Dostum ha trykket Ischi ned i bakken ved å presse foten sin mot Ischis bryst.

Deretter skal Dostums livvakter ha kommet visepresidenten til «unnsetning» og banket opp Ischi, og deretter ført ham inn en bil som kjørte vekk, ifølge The New York Times,

Avisa skriver at de har opplysningene slektninger av Ischi.

Hundrevis demonstrerte

På søndag skal flere hundre personer ha demonstrert utenfor visepresidentens palass i byen Shibarghan, nord i Afghanistan.

Demonstrasjonen varte hele dagen. Dostum skal ikke ha kommet ut for å snakke med demonstrantene, og vaktene ved palasset skal ha forklart at grunnen til det var at Dostum hvilte.

The New York Times har vært i kontakt med talspersoner og rådgivere i apparatet rundt Dostum, men selv etter gjentatte henvendelser har de ikke kommentert saken.

Flere personer avisa har vært i kontakt med, har blitt avbildet sammen med Dostum under den aktuelle buzkashi-kampen, men flere av disse nekter for at Dostum var der.

Fryktet krigsherre

Det vakte, ifølge NTB, oppsikt da Afghanistans nåværende president Ashraf Ghani valgte Dostum til sin visepresidentkandidat under valgkampen i 2014.

Mens Ghanis programerklæring lyder som søt musikk i vestlige ører, er valget hans av visepresident betydelig mer umusikalsk, skrev NTB om valgkampen og president- og visepresidentkandidaten.

- Politikk er ikke noe kjærlighetsekteskap, var Ghanis noe irriterte svar på TTs spørsmål om visepresidenten.

Han har av den britiske avisa The Telegraph blitt kalt verdens mest fryktede krigsherre. Det ryktet har han fått etter gjentatte anklager om massive brudd på menneskerettighetene.

Ble nektet amerikansk visum

Dostum er også kjent for sin kompromissløse kamp mot Taliban, og ble av The Washington Post i 2014 beskrevet som «USAs mann i Afghanistan» da amerikanske spesialstyrker forsøkte å styrte Taliban-regjeringen i 2001.

Siden surnet Dostums og USAs forhold.

Senest i april nektet USA å gi ham visum til landet og begrunnet avslaget med at Dostum er anklaget for å ha begått krigsforbrytelser, ifølge The New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling