Brann i Horten

Under julemiddagen jublet Vestfold brannvesen for null dødsbranner i år. Dødsbrannen i Horten fant sted dager etterpå: - Det er dypt tragisk

En av de verste brannene Vestfold Interkommunale Brannvesen har opplevd i år.

BRANN: En person omkom i rekkehusbrannen i Borre lørdag kveld. Hele bygget med ti boenheter ble ødelagt i brannen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
BRANN: En person omkom i rekkehusbrannen i Borre lørdag kveld. Hele bygget med ti boenheter ble ødelagt i brannen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En person omkom i en rekkehusbrann i Borre i Horten lørdag. Hele rekkehuset med ti boenheter er totalskadd.

«Klokka 16:16 rykket alle brannmannskaper på vakt ut fra VIBs tre brannstasjoner, etter melding om brann i rekkehus, hvor en leilighet sto i full fyr og at en person var sett inne i leiligheten», skriver Vestfold Interkommunale Brannvesen på sine Facebooksider søndag.

Dødsbrann
Før nødetatene kom til stedet gjorde de øvrige beboerne en tapper innsats, blant annet med tre brannslukningsapparat.

Det ble tidlig klart at en person var savnet inne i en av rekkehusleilighetene, og klokka 19:30 opplyste Sørøst politidistrikt om at en person var bekreftet død i rekkehusbrannen. ​

- Vi hadde julemiddag forrige uke. Og en av de tingene jeg sa da var at vi ikke hadde hatt noen dødsbranner i år, og la til et «bank i bordet». Det var vi veldig fornøyde med. Dette er ting som opptar oss veldig og det er klart det også går inn på oss når sånt skjer, sier brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen, Per Olav Pettersen, til Dagbladet.

- Er dette er av de verste brannene dere har opplevd i år?

- Ja, definitivt. For det første lød meldingen: «Et menneske står i flammer». Jeg har jobbet i brannvesenet i 12 år, og jeg har aldri fått melding om at et menneske står i fyr. Dette var observasjoner fra de på stedet, om at en person som sto inne i bygget, forteller Pettersen.

TAKET BRANT: - Da vi kom var det full fyr i en av leilighetene, og snart observerte vi også overtenning i leiligheten over. Ikke mange minuttene etter var neste leilighet på bortsiden også overtent, forteller brannsjef Per Olav Pettersen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
TAKET BRANT: - Da vi kom var det full fyr i en av leilighetene, og snart observerte vi også overtenning i leiligheten over. Ikke mange minuttene etter var neste leilighet på bortsiden også overtent, forteller brannsjef Per Olav Pettersen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen Vis mer

Mistet hjemmene før jul
Brannen, som førte til at en person mistet livet, førte også til at åtte personer mistet hjemmene sine bare en uke før jul. To av leilighetene var ikke bebodd.

- Dette er en dypt tragisk sak. Både for dem som har blitt husløse og for pårørende som også har mistet noen. Vi føler med dem, sier brannsjefen.

Navnet på personen som ble funnet i en av leilighetene vil ikke bli frigitt før personen er obdusert. I tillegg pådro to personer seg røykskader, skriver NTB. Pårørende til den savnede personen er varslet, opplyste politiet lørdag.

- Personene som mistet hjemmet sitt i går, har blitt tatt hånd om av administrasjonen i kommunen og deres team. De har også fått tilbud om midlertidig bosted, informerer varaordfører Ivar Andreassen i Horten kommune til NRK.

Eksplosjonsfare
Brannvesenet meldte tidlig at de fryktet at gassflasker kunne eksplodere, men de fikk motstridende meldinger om eksplosjonsfaren.

BRANN: Brannvesenet jobbet lørdag kveld med å slukke brann i et rekkehus i Borre i Vestfold. Foto: Peder Gjersøe
BRANN: Brannvesenet jobbet lørdag kveld med å slukke brann i et rekkehus i Borre i Vestfold. Foto: Peder Gjersøe Vis mer

- Vi har indikasjoner fra en kjentmann om at det ikke befinner seg propan-/acetylenflasker i bygget. Men vi må jobbe ut fra den første opplysningen vi fikk, om at det kan befinne seg slikt i bygget, sa vaktleder i Vestviken 110, Glenn Espen Kustner, til Dagbladet i går.

Klokka 18:30 meldte NTB at det ikke lenger var eksplosjonsfare i rekkehuset.

Den antatte eksplosjonsfaren gjorde situasjonen enda mer dramatisk.

- Politiet måtte evakuere og holde folk godt unna bygget. Vi hadde et omsorgssenter på den ene siden av bygget og et sykehjem på den andre siden, i tillegg til privatboliger rundt. Det var ganske hektisk for politiet, sier brannsjef Pettersen.

​Selv om det ikke ble ansett som farlig å oppholde seg innendørs i området, ble folk bedt om å holde seg unna åstedet utendørs.

- Vi måtte også ta våre forholdsregler, og gikk ikke inn med en gang. Etter hvert gikk vi forsiktig inn og gjorde et grovsøk, hvor personen ikke ble funnet. VI måtte trekke oss ut fordi det var for farlig. Vi fortsatte slukkingen utvendig og gikk ikke inn igjen, sier han videre.

Nylig kontrollert
Det tok noen timer å slukke brannen, og brannvesenet jobbet på stedet til langt ute på natta med etterslukking. Å si noe om årsaken til brannen er for tidlig.

- Det blir bare spekulasjoner. Politiet etterforsker og krimteknikere har gjort undersøkelser. Vi håper de finner ut av hva som har skjedd​.

Rekkehuset ble nylig kontrollert, og det ble ikke avdekket mangler.

- Det er ikke mange ukene siden det var to fra brannvesenet som tok en gjennomgang av bygget, i forbindelse med en befaring på Gannestad. Da var alt i orden, sier Harald Røed til Tønsbergs Blad. Han er leder av Boligstiftelsen som har ansvaret for bygget. ​​

TOTALSKADET: Krimteknikere på stedet. Brannsjefen håper politiet finner ut av årsaken til brannen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
TOTALSKADET: Krimteknikere på stedet. Brannsjefen håper politiet finner ut av årsaken til brannen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen Vis mer

Kronerulling
Selv om alle de som mistet både hjem og alle sine eiendeler får det de trenger og har krav på av kommunen og forsikringsselskapene, satte naboer i gang en spontan kronerulling. Resultatet ble 15.000 kroner i løpet av noen få timer søndag, skriver Gjengangeren.

- Vi vil vise at lokalsamfunnet på Borre bryr seg når noe så tragisk skjer, sier leder av Borre velforening, Kjell Arne Brudevik, til avisa. Planen er å omgjøre de innsamlede pengene til gavekort.

Tips fra brannsjefen
- Er det noe spesielt folk kan gjøre for å forebygge brann i jula?

- Generelt pleier jeg å minne folk på røykvarsler. Så ser vi dessverre at komfyren er et sted hvor det oppstår hendelser. Vi anbefaler komfyrvakt, det er et godt tiltak, sier brannsjef Pettersen.

Levende lys er også en risikofaktor.

- Må gjerne ha levende lys, men ikke gå ifra de, oppfordrer Pettersen, som legger til at brannvesenet vet at disse enkle tipsene virker.

Dødsbrann

  • 23 personer har omkommet i brann i Norge i år. Det er det laveste antallet siden man begynte registreringen i 1979.
  • I fjor omkom 40 i brann i Norge, mens det i 2015 omkom 35.
  • Siden 1994 har 41 personer omkommet i brann i VIBs område, kommunene Holmestrand, Re, Horten, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme.
  • Lørdag hadde det gått 662 dager siden forrige dødsbrann i dette området.
  • Forrige dødsbrann i Horten kommune var da en kvinne omkom som følge av en komfyrbrann sommeren 2015.
  • Når forskerne undersøker hvor, hvorfor og når brannene har oppstått, ser de at det ofte er menneskelig svikt som forårsaker dødsbranner.
  • Åpen ild i forbindelse med for eksempel røyking og stearinlys er en gruppe av antennelseskilder som markerer seg i statistikken.
  • Dødsbranner oppstår også oftest i de rommene hvor vi tilbringer mest tid; i stuen og på soverommet.

Kilde: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer