TUNNELSYSTEM: Under bydelen Edge Hill i Liverpool skjuler det seg flere tunneler. Historikere sliter med å finne ut hvorfor de er bygget. Foto: Chowells / Wikicommons
TUNNELSYSTEM: Under bydelen Edge Hill i Liverpool skjuler det seg flere tunneler. Historikere sliter med å finne ut hvorfor de er bygget. Foto: Chowells / WikicommonsVis mer

Under Liverpool skjuler det seg en rekke mystiske tunneler. Ekspertene aner ikke hva de ble brukt til

Williamson-tunneler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under den engelske byen Liverpool skjuler det seg et nettverk av mystiske tunneler, skriver BBC.

Og ingen vet nøyaktig hva de er brukt til.

De går under navnet Williamson-tunnelene og er i Edge Hill-området. De er flere kilometer lange og eksperter mener de er rundt 200 år gamle. De ble først oppdaget i 2001.

En gruppe med lokale historikere tok saken i egne hender for fjorten år siden.

- Mange visste om disse tunnelene, men det var alt. De var bare her. Men vi bestemte oss for å se nærmere på det, sier Les Coe, et medlem av «Venner av Williamson Tunnels» (FoWT) til BBC.

Grupper av nysgjerrige personer driver stadig utgravninger i området. Men lite fakta er kjent og få dokumenter kan gi svar på de uløste gåtene. Men de håper å en dag få vite mer.


- Jeg lever i håpet, sier historikeren Dave Bridson, som også er leder for Williamson Tunnels-senteret i Liverpool

Besatt? Tunnelene beskrives som labyrinter og ble bygget av handelsmannen Joseph Williamson mellom 1810 og 1840. Williamson tjente seg rik på tobakk.

Ingen vet hvorfor Williamson satte i gang det store prosjektet - eller hvilket formål tunnelene hadde.

Enkelte hevder Williamson og kona ville ha tunnelene på grunn av frykt for jordas undergang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre teorier er at utbyggingen ble satt i gang for å skaffe jobb til arbeidsløse etter Napoleonskrigen.

Williamson var en av byen mektigste personer og fikk kallenavnet «Kongen av Edge Hill», skriver Daily Mail. Gamle historier hevder han satte folk i arbeid for å utføre tilsynelatende meningsløse oppgaver. Deriblant å flytte stein - for deretter å flytte det tilbake igjen. Dette punktet blir også dratt inn i tunnelteoriene, og kanskje det ikke var noen tanker bak utbyggingen i det hele tatt.

Britisk presse skriver også at Willamson ble besatt av tunnelen etter at hans kone Elizabeth døde i en alder av 56 år i 1822. Da skal den mektige handelsmannen ha søkt trøst under bakken.

Utfordringer Byggingen ble brått avsluttet da Williamson døde i 1840. Da var han 70 år. Da ble inngangen til tunnelene sperret - og det underjordiske nettverket var glemt i mange år.

MEKTIG: Joseph Williamson. Foto: Wikicommons
MEKTIG: Joseph Williamson. Foto: Wikicommons Vis mer

Flere leiligheter i området bidrar til at den pågående utgravingen tar tid. Og det er fortsatt deler av tunnelsystemet som er uoppdaget.

Historikerne som jobber i tunnelene avfeier teoriene om at Williamson fryktet en «apokalypse».

- Han var en kristen mann og medlem av kirken, sier Bridson.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram