Under Liverpool skjuler det seg en rekke mystiske tunneler. Ekspertene aner ikke hva de ble brukt til

Williamson-tunneler.

TUNNELSYSTEM: Under bydelen Edge Hill i Liverpool skjuler det seg flere tunneler. Historikere sliter med å finne ut hvorfor de er bygget. Foto: Chowells / Wikicommons
TUNNELSYSTEM: Under bydelen Edge Hill i Liverpool skjuler det seg flere tunneler. Historikere sliter med å finne ut hvorfor de er bygget. Foto: Chowells / WikicommonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under den engelske byen Liverpool skjuler det seg et nettverk av mystiske tunneler, skriver BBC.

Og ingen vet nøyaktig hva de er brukt til.

De går under navnet Williamson-tunnelene og er i Edge Hill-området. De er flere kilometer lange og eksperter mener de er rundt 200 år gamle. De ble først oppdaget i 2001.

En gruppe med lokale historikere tok saken i egne hender for fjorten år siden.

- Mange visste om disse tunnelene, men det var alt. De var bare her. Men vi bestemte oss for å se nærmere på det, sier Les Coe, et medlem av «Venner av Williamson Tunnels» (FoWT) til BBC.

Grupper av nysgjerrige personer driver stadig utgravninger i området. Men lite fakta er kjent og få dokumenter kan gi svar på de uløste gåtene. Men de håper å en dag få vite mer.


- Jeg lever i håpet, sier historikeren Dave Bridson, som også er leder for Williamson Tunnels-senteret i Liverpool

Besatt? Tunnelene beskrives som labyrinter og ble bygget av handelsmannen Joseph Williamson mellom 1810 og 1840. Williamson tjente seg rik på tobakk.

Ingen vet hvorfor Williamson satte i gang det store prosjektet - eller hvilket formål tunnelene hadde.

Enkelte hevder Williamson og kona ville ha tunnelene på grunn av frykt for jordas undergang.

Andre teorier er at utbyggingen ble satt i gang for å skaffe jobb til arbeidsløse etter Napoleonskrigen.

Williamson var en av byen mektigste personer og fikk kallenavnet «Kongen av Edge Hill», skriver Daily Mail. Gamle historier hevder han satte folk i arbeid for å utføre tilsynelatende meningsløse oppgaver. Deriblant å flytte stein - for deretter å flytte det tilbake igjen. Dette punktet blir også dratt inn i tunnelteoriene, og kanskje det ikke var noen tanker bak utbyggingen i det hele tatt.

Britisk presse skriver også at Willamson ble besatt av tunnelen etter at hans kone Elizabeth døde i en alder av 56 år i 1822. Da skal den mektige handelsmannen ha søkt trøst under bakken.

Utfordringer Byggingen ble brått avsluttet da Williamson døde i 1840. Da var han 70 år. Da ble inngangen til tunnelene sperret - og det underjordiske nettverket var glemt i mange år.

MEKTIG: Joseph Williamson. Foto: Wikicommons
MEKTIG: Joseph Williamson. Foto: Wikicommons Vis mer

Flere leiligheter i området bidrar til at den pågående utgravingen tar tid. Og det er fortsatt deler av tunnelsystemet som er uoppdaget.

Historikerne som jobber i tunnelene avfeier teoriene om at Williamson fryktet en «apokalypse».

- Han var en kristen mann og medlem av kirken, sier Bridson.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram