«Under meg lå en livløs kropp. Det var helt jævlig.»

ROSKILDE (Dagbladet): Espen Thorbjørnsen (19) tråkket på en livløs kropp under deler av Pearl Jam-konserten. Ved siden av sto kjæresten Rannveig Nesse (18) med en jernstang i ryggen. - Jeg hadde ikke mulighet til å røre på meg. Og under meg lå en livløs kropp. Det var helt jævlig. Det er et under at vi lever, sier Espen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danset på de dødes grav

I går ettermiddag reiste vennegjengen fra Askøy utenfor Bergen fra Roskilde. Skaket av å ha vært midt inne i marerittet, sjokkert over den dårlige sikkerheten og provosert over at festivalen fortsetter som om ingenting skulle ha skjedd.

- Når man har hatt helt livløse mennesker rundt seg og vært sikker på å dø, føles det meningsløst at festivalen fortsetter, sier de.

Slag og spark

Seint i går kveld ble navnene på de åtte som ble drept i Roskilde-tragedien offentliggjort. Ingen av dem er norske. Men for Askøy-gjengen var det nære på.

- Pearl Jam-konserten var helt ute av kontroll fra første stund. Det var alt for seint å stoppe den etter 45 minutter. Allerede etter to låter var situasjonen helt ute av kontroll. Jeg fikk slag og spark i hodet, hadde en forferdelig jernstang i ryggen, fikk knapt nok puste og bare gråt og gråt. Men det var ingen som hjalp meg ut, forteller en skjelven Rannveig Nesse. Hun takker kjæresten Espen for at hun ikke ble klemt i hjel.

- Han klarte å holde unna for en del av presset. Jeg tror jeg hadde dødd hvis ikke han hadde vært der, sier tenåringsjenta. Til slutt var det en råsterk tilskuer som fikk dratt de to ut av trengselen.

- Ikke en vakt reagerte i løpet av tre kvarter, sier Espen. Han ser bleik og dradd ut.

- Det er ekkelt å tenke på. Jeg sto oppå en person. I låt etter låt. Jeg hadde bare ikke mulighet til å flytte meg. Han var livløs og hadde helt sluttet å rope. Rannveig bare hylte, alt var grusomt, og rett ved siden av oss sto det folk som ikke brød seg om at noe forferdelig var i ferd med å skje, sier han sjokkert.

Dødsfelle

Noen meter fra Espen og Rannveig sto kompisen Cato Olaisen (22) helt i skvis.

- Tenk deg hvordan det er å bli presset fra alle kanter samtidig med at du blir dratt ned. Tre vakter forsøkte å dra meg opp i et kvarter uten å klare det. Det var umulig å puste og jeg var helt sikker på at jeg skulle dø. Til slutt svimet jeg av. Jeg våknet opp hos hjelpemannskapene under scenen.

Askøy-gjengen oppfattet hele sikkerhetsopplegget rundt den fatale Pearl Jam-konserten som skandaløs.

- Vaktene hadde overhodet ikke kontroll. På konserter hjemme er det proffe vaktmannskaper, men her har de lokale frivillige. De var helt ute av stand til å hjelpe folk under Pearl Jam-konserten. De forsøkte å få opp en person, mislyktes, forsøkte med en annen, mislyktes, prøvde en tredje, mislyktes... De virket bare ikke trenet til å takle en stor folkemengde, sier Olaisen. Kamerat Kjartan Ericsson (19) er enig.

Alkohol og dop

Askøy-gjengen forlot Roskilde i går kveld. De orket ikke å være der lenger.

Det skyhøye inntaket av alkohol og dop blant festivaldeltakerne har blitt nevnt som en av årsakene til at tragedien kunne skje. Askøy-gjengen er enig.

- Folk innså ikke alvoret fordi de var drita og høye på hasj. Ikke engang da Eddie Vedder ba folk gå tre skritt bakover, reagerte de, sier Rannveig vantro. Hun sier hun aldri vil reise til Roskilde igjen.

- Man drar på en festival for å ha det morsomt, og kommer hjem glad for at man er i live. Det skal jo ikke være sånn, avslutter hun.

REISER HJEM: - Man drar på festival for å ha det morsomt, og kommer hjem glad for at man er i live, sier Rannveig Nesse (t.h.). Her reiser hun hjem med blant andre kjæresten Espen Thorbjørnsen (med gitar).