FJERN DRØM: Et eventuelt norsk EU-medlemskap virker stadig mer som en fjern drøm for EU-tilhengerne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FJERN DRØM: Et eventuelt norsk EU-medlemskap virker stadig mer som en fjern drøm for EU-tilhengerne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Under én av fem nordmenn sier ja til norsk EU-medlemsskap

70,9 prosent sier nei til norsk EU-medlemskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få dager før britene skal stemme over om de skal bli værende eller forlate EU, viser en måling at 70,9 prosent her i Norge sier nei til norsk EU-medlemskap, bare 19,6 prosent sier ja.

– Denne målingen sier jo alt om at Norge trives veldig godt utenfor EU, sier Per Edgar Kokkvold, presseveteran og Storbritannia-kjenner til Klassekampen.

Han understreker at man ikke uten videre kan sammenligne norsk og britisk neiside.

– I Norge er EU-motstanden et rødgrønt prosjekt. I Storbritannia er det et blåblått prosjekt, og jo blåere du er, jo sterkere er motstanden til EU, sier Kokkvold.

Undersøkelsen viser at norsk EU-motstand er sterkest blant dem som stemmer Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Rødt. Her sier ingen ja. I Frp er 83 prosent av de spurte negative til et norsk EU-medlemskap. Selv i Høyre ville 61 prosent stemt nei om det var folkeavstemning i morgen.

– I Norge er det mer den progressive kjærligheten til nasjonen, ikke nasjonalisme og fremmedfrykt, men demokrati og folkestyre, som preger nei-siden, sier Kokkvold.

I Norge er det dem under 30 år som er mest mot EU, i denne aldersgruppen sier 75,5 prosent nei.

Flest EU-tilhengere bor i Oslo, her sier 24 prosent av de spurte ja til norsk EU-medlemskap. Nei siden har vokst kraftig det siste tiåret. Sommeren 2006 sa bare 48 prosent av nordmennene nei til EU.

(NTB)