Corona:

Under press: - Må tenke nytt

Den voldsomme smitteøkningen Norge nå opplever setter TISK-strategien under press i flere kommuner. Helsebyråden i Oslo mener innbyggerne kan gjøre mye av jobben selv.

HURTIGSTEST: Hurtigtesten gir svar 15-20 minutter etter at prøven er tatt. Én strek, som i dette tilfellet, viser at testen er negativ. To streker betyr positiv test. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HURTIGSTEST: Hurtigtesten gir svar 15-20 minutter etter at prøven er tatt. Én strek, som i dette tilfellet, viser at testen er negativ. To streker betyr positiv test. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Oslo melder helsebyråd Robert Steen om lange testkøer og et apparat som går på høygir. Mange hundre smittede i hovedstaden per dag, setter test- og sporing under press.

Siden målet ikke lenger er å slå ned smitten, men bremse den, mener Steen derfor at tida nå er inne for å endre TISK-strategien, som har vært Norges nøkkel til suksess hittil - altså testing, isolasjon, sporing, og karantene.

- Jeg etterlyser en ny type tenking fra nasjonale helsemyndigheter med tanke på sporing- og testarbeidet, sier Steen til Dagbladet.

- Det går en grense for hvor mye vi klarer å svelge unna med de gamle reglene.

- Virker ikke som det var

Steen mener innbyggerne nå må ta en større del av ansvaret for testing og sporing.

- Jeg tror kanskje testing i større utstrekning må bli et individuelt ansvar, og ikke involvere kommunen så mye som det gjør i dag. Det samme tror jeg vi kan tenke om smittesporing. Har du testet deg hjemme og avdekket at du er smittet, kan vi oppfordre folk til å ta kontakt med nærkontakter selv og be de om å teste seg, istedenfor at det skal gå om et smittesporingsteam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer