Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Makavali Lindén:

Under sterk tvil: - Tilregnelig

De psykiatrisk sakkyndige vurderer den drapssiktede 21-åringen som tilregnelig, under sterk grad av tvil.

FRANKRIKE: Makaveli Lindén føres ut av Tinghuset i Dijon 24. oktober 2018. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRANKRIKE: Makaveli Lindén føres ut av Tinghuset i Dijon 24. oktober 2018. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Makaveli Lindén (21), som er siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua, blir vurdert som strafferettslig tilregnelig.

«De psykiatrisk sakkyndige som har vurdert siktede Makaveli Lindén har under sterk grad av tvil konkludert med at han var strafferettslig tilregnelig på gjerningstidspunktet», skriver politiet i en pressemelding.

- De har vurdert at han på undersøkelsestida var psykotisk (schizofren), og at han også er dette i dag, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Lindén ble også vurdert som psykotisk (schizofren) i 2017 i Sverige av rettspsykiatere, ifølge politiet.

FENGSLET: Makaveli Lindén er fengslet i Frankrike. Nå har norske myndigheter 40 dager på seg til å begjære ham utlevert. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Mulig rettssak før sommeren

Politiadvokat Hatlo sier til Dagbladet at han nå tror på en rask behandling av drapssaken videre.

- Med forbehold om at det ikke oppstår forsinkelser, så tror og håper jeg vi får en rettssak før sommeren, sier Hatlo til Dagbladet.

Etterforskningen av saken er ferdig. Politiadvokaten regner med å kunne sende over sin innstilling til statsadvokaten tidlig i 2020.

- Sakkyndigrapporten har vært forsinket, og dette var det eneste som gjensto. Jeg har forstått at dette har vært en vanskelig vurdering, sier Hatlo.

Spørsmål om tilregnelighet har betydning for valg av straffereaksjon. Når man vurderes tilregnelig kan man dømmes til fengsel eller forvaring. I motsatt fall kan man ikke straffes, men dømmes til tvunget psykisk helsevern.

Elleve samtaler

Det er Agneta Nilsson og Anne Lill Ørbeck som har gjennomført den rettspsykiatriske undersøkelsen, og konklusjonen er enstemmig.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har gjennomført elleve samtaler med siktede, som også har vært innlagt til tvungen observasjon i to måneder som et ledd i undersøkelsen.

Erklæringen, som totalt er på 57 sider skal gjennomgås og vurderes av Den rettsmedisinske kommisjon.

Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik, sier til Dagbladet at rapportens konklusjon er som forventet. Den drapssiktede mannen har vært på Brøset i Trondheim til observasjon.

- Han var forberedt på dette resultatet, og det samsvarer med det han selv mener er riktig, sier Storrvik til Dagbladet.

Advokaten har foreløpig ingen informasjon om når en rettssak vil bli berammet.

Rømte fra Norge

Den drapssiktede 21-åringen har erkjent at han drepte Heikki Bjørklund Paltto med kniv på Majorstuen Oslo 15. oktober i fjor. Lindén ble pågrepet og varetektsfengslet i Frankrike i fjor høst, etter å ha rømt fra Norge i etterkant av drapet på Majorstua.

Han er også siktet for å ha begått et nytt drap i Belgia mens han var på vei til sørover.

I DIJON: Dagbladets reporter Trym Mogen er på plass i Dijon, Frankrike, hvor drapssiktede Makaveli Lindén (20) ble pågrepet tirsdag 23. oktober. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Mens han satt i varetekt i Frankrike, sloss han mye med fengselsvaktene, ifølge forsvarer Øystein Storrvik. I tillegg ble Lindén på et tidspunkt funnet bevisstløs på cella etter inntak av medikamenter.

Tilstanden var såpass alvorlig at han ble fraktet til sykehus.

I april ble den drapssiktede svensken utlevert til Norge. Heller ikke her skal tida i fengsel ha vært problemfri. Før sommeren skal han blant annet truet en fengselsansatt i Ila fengsel.