Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Under tolv timer etter Trump-rivalene la sin slagplan, begynner den å slå sprekker

Og i dag kan realitykjendisen vinne fem delstater.

SLITER: John Kasich (t.v.) og Ted Cruz (t.h.) har nok spurt seg selv mange ganger de siste månedene hvordan de kan stoppe Donald Trump fra å få vinne nominasjonskampen. Det virker ikke helt som deres allianse fungerte. Foto: 
/ AFP PHOTO / NTB scanpix
SLITER: John Kasich (t.v.) og Ted Cruz (t.h.) har nok spurt seg selv mange ganger de siste månedene hvordan de kan stoppe Donald Trump fra å få vinne nominasjonskampen. Det virker ikke helt som deres allianse fungerte. Foto: / AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oppladningen til nattas primærvalg i fem ulike delstater har vært preget av en uventet republikansk «allianse».

Tidlig mandag morgen kom kandidatene Ted Cruz og John Kasich med en for enkelte gledelig nyhet.

De to ble enige om å forene krefter og dele oppi tre av de neste delstatene i primærvalget mellom seg for å slå lederkandidaten Donald Trump.

Mange av deres partikolleger og anti-Trumpere trakk muligens et lettelsens sukk over alliansen, men den begynner allerede å slå sprekker.

Cruz og Kasich virket nemlig enig i at Cruz skulle få bruke all sin energi på å kjempe mot Trump i delstaten Indiana, mens Kasich skulle få konsentrere seg om delstatene Oregon og New Mexico i vest.

Planen om å vike for hverandre i disse delstatene kan imidlertid allerede slå sprekker.

Tynnslitt Mindre enn tolv timer etter at de to kandidatenes pakt ble gjort kjent, sa Kasich klart ifra at hans tilhengere i Indiana fortsatt bør stemme på ham. Ohio-guvernøren planlegger også å samle inn penger i staten, og skal i dag møte Indianas guvernør Mike Pence, skriver Washington Post.

Cruz sa på sin side at Kasich «trakk seg ut fra delstaten». En av Texas-senatorens største sponsorgrupper sa også at de fortsatt ville kjøre anti-Kasich-reklamer i delstaten.

Politico kaller samarbeider et «shotgun wedding» - et uttrykk som brukes for å beskrive et ekteskap arrangert etter ikke-planlagt graviditet. Washington Post mente det hele var en allianse som var dømt til å feile.

Delegatjakt Det kan virke som om ekspertene fikk rett, for Kasich ville ikke oppfordre sine velgere til å stemme på Cruz - og det som omtales som et desperat trekk kan nå slå tilbake på dem.

Begge to har som mål å hindre Trump fra å nå det magiske antallet delegater på 1237 før sommerens landsmøte. Tallet vil sikre Trump flertall og dermed den republikanske nominasjonen. Han er den eneste som kan få flertall av de tre.

Cruz har i månedsvis uttrykt at alle de andre kandidatene bør trekke seg slik at han kan kjempe mot Trump alene. Cruz har sett på Kasich som en verkebyll i sin kamp mot eiendomsmilliardær og realitykjendis Trump, som fortsatt har en mulighet til å sikre seg flertall.

«1 av 38-Kasich» Donald Trump svarte for øvrig sine republikanske konkurrenter på sedvanlig flammende vis i løpet av en rekke innlegg på sosiale medier i går.

- Wow. Løgnaktige Ted og Kasich skal samarbeide for å holde meg unna den republikanske nominasjonen. DESPERASJON, skriver han, før han fortsetter:

- Løgnaktige Ted og Kasich er matematisk sett døde og fullstendig desperate. Donorene og interessegruppene er ikke fornøyde med dem. Trist!
 
«Det er trist at to voksne politikere må samarbeide mot en person som bare har vært politiker i ti måneder for å forsøke å hindre den personen fra å få nominasjonen» skrev Trump, og fant samtidig på kallenavnet «1 av 38-Kasich», ettersom Ohio-guvernøren så langt bare har vunnet én av 38 nominasjonskonkurranser.

Fem valg i dag De republikanske kandidatene trenger ikke vente lenge på de neste delegattildelingene, og for å se resultatet av hanekampen. I dag er det primærvalg i fem amerikanske delstater.

Donald Trump er favoritt i dem alle, både basert på statistikknettstedet Fivethirtyeights prognoser og på meningsmålingene.

Maryland, Pennsylvania, Delaware, Connecticut og Rhode Island skal til sammen utdele 172 delegater, med Pennsylvania som den største delstaten.

Hillary Clinton er også favoritt i dag, og har en tosifret ledelse på målingene over rivalen Bernie Sanders både i Pennsylvania og Maryland.

Hele Norges coronakart