FORNØYD: 22 år gamle Tuuli Räli fra Estland i huset hun disponerer ved Sem gjestegård. Hun er innleid som stuepike for et firma som utbetaler 40 kroner netto i minstelønn til sine vikarer. Tuuli selv er fornøyd med både jobben - og lønna. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
FORNØYD: 22 år gamle Tuuli Räli fra Estland i huset hun disponerer ved Sem gjestegård. Hun er innleid som stuepike for et firma som utbetaler 40 kroner netto i minstelønn til sine vikarer. Tuuli selv er fornøyd med både jobben - og lønna. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

- Underbetaling på statens praktgård, sier LO

LO reagerer på "husmannskontrakter" for estiske stuepiker på statseide Sem gjestegård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Her har man skviset ut en norsk virksomhet i bytte mot import av arbeidskraft, sier distriktssekretær Geir Gamborg-Nielsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

På statseide Sem Gjestegård, hvor blant annet Sem-erklæringen fra 2001 ble fremforhandla, leies estiske stuepiker inn fra et firma som har en minstelønn for sine ansatte på 40 kroner netto.

Daglig leder ved Sem gjestegård, Marith Loen, opplyser at Unic Management ble valgt fordi det var billigere enn forgjengeren ISS.

Dette får Gamborg-Nielsen til å reagere kraftig.

Han er bekymret for hvordan norske arbeidstakere og norsk næringsliv skal kunne konkurrere mot aktører som leier inn billig arbeidskraft ifra utlandet.

—Det er skremmende at en statlig aktør kjøper tjenester av en aktør, kun ut i fra økonomiske motiver. Det reiser også et annet spørsmål: Hva slags samfunn vil vi ha? spør en oppbrakt Gamborg-Nielsen.

Fornøyde vikarer I idylliske omgivelser på Sem er de estiske stuepikene av en annen oppfatning:

—Jeg hadde aldri trodd vi skulle få bo i så store hus, og så får vi fantastisk mat, sier Tuuli Räli (22) til Dagbladet.

"HUSMANNSKONTRAKTER": Tuuli Räli fra Estland og hotellsjef Elin Stokke ved Sem gjestegård er fornøyd med vikarordningen.  LO derimot, mener de estiske stuepikene jobber på "husmannskontrakter". Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
"HUSMANNSKONTRAKTER": Tuuli Räli fra Estland og hotellsjef Elin Stokke ved Sem gjestegård er fornøyd med vikarordningen. LO derimot, mener de estiske stuepikene jobber på "husmannskontrakter". Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Hun er en av de i alt tre estiske stuepikene som er leid inn til Sem gjestegård via det estiske firmaet Unic Management, som har en minstelønn på 40 kroner timen etter skatt. Den lave lønna forsvares med at de estiske stuepikene også får kost og losji.

- Jeg synes ikke lønna er så lavt. Det er mye høyere enn hva jeg ville ha fått hjemme, sier Tuuli.

— Men vet du hvor mye nordmenn i samme jobb tjener?

— Nei, det gjør jeg ikke, sier Tuuli til Dagbladet.

Husmannskontrakt Ifølge Unic Management får Tuuli og de andre stuepikene mer enn minstelønna, men hvor mye vil de ikke oppgi til Dagbladet.

- Dette er nærmest å betrakte som vår tids husmannskontrakt. Jeg trodde staten hadde bedre styring enn som så, sier Gamborg-Nielsen til Dagbladet.

-Det faller på sin egen urimelighet at det skal være greit å underbetale folk på denne måten fordi man gir dem mat og husly, sier Gamborg-Nielsen.

Helt lovlig Terje Andersen i Unic Management mener kritikken fra LO er uberettiget: 

 — De må akseptere at det er lov å leie inn arbeidskraft, og at dette er i tråd med det nye tjenestedirektivet som både Stortinget og den sittende regjeringen har godkjent.  

Unic Managament opplyser at de minstelønn på 11 400 ECC — 5500 kroner i måneden — tilsvarer en timelønn på 40 kroner. Ifølge Unic tilsvarer dette 80 kroner brutto, når man tar hensyn til at de også får skatten betalt, og flybillett, innkvartering og måltider.

- Dette er forsvarlig. Det utgjør bare 10 kroner mindre enn en norsk arbeider får utbetalt i netto når alle utgifter er trukket ifra, sier Andersen til Dagbladet.

Skal drives i tråd med regler Kunnskapsdepartementet henviser til universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Universitetsdirektør i UMB, Siri Margrethe Løksa, sier at hun må få bekreftet Dagbladets opplysninger før hun uttaler seg, men at hun forventer at styret på Sem Gjestegård driver i tråd med regler for statlig eierskap.    

Les mer i dagens Dagbladet. 

- Underbetaling på statens praktgård, sier LO