Underbuksekomikk

NEW YORK (Dagbladet): Nå vet alle at den høymoralske C.J. Hambro snek seg til kjærlighetsstunder med Gyda Christensen i Skovveien på Frogner bak ryggen på fru Dudu. Hambros sønn har fortalt det hele i sin biografi om faren. Hefter det nå noe ved det han gjorde for landet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor mye mindre er Franklin Delano Roosevelt blitt av at han hadde et forhold til minst én annen kvinne enn Eleanor? Og bør det ikke oppnevnes en spesialetterforsker for å fastslå om general Dwight D. Eisenhower egentlig hadde et seksuelt forhold til sin kvinnelige sjåfør under krigen, slik at hans innsats kan bli vurdert i sitt rette lys? Frangois Mitterrand fikk datteren Mazarine med sin elskerinne Anne Pingeot, og de to sto side ved side med fru Danielle i begravelsen, invitert av henne. Var det skandaløst? Det burde kanskje etterforskes?

  • Kan vi forestille oss at justisminister Aud-Inger Aure ber en komité av tre dommere fra Borgarting lagmannsrett oppnevne en spesialetterforsker med ubegrensede fullmakter og ressurser til å innkalle ekspedisjonsssjefer, sekretærer, sjåfører og tjenestemenn i Overvåkingspolitiet for å granske om Kjell Magne Bondeviks sti alltid har vært helt ren? Og at Lasse Qvigstad blir satt på jobben og kan hyre et helt lag av statsadvokater som kan instruere Overvåkingspolitiet til å etterforske og foreta avhør? Jeg tror det er trygt å si, på vegne av et overveldende flertall av det norske folk, at nei takk, det kan vi ikke forestille oss.
  • Men det er sånn amerikanerne holder på nå. Fra spesialetterforsker Kenneth Starr hagler stevninger ned over sekretærer, hovmestrer, gratishjelper, Secret Service-agenter, rådgivere, Monica Lewinskys mor og totalt utenforstående.
  • I amerikanske juristkretser er Starrs framferd blitt det heiteste debattemaet. Noen forsvarer ham, og sier at etterforskningsmetodene er helt tradisjonelle og brukes mot lovbrytere hver dag, hele året, i hele landet. Andre frykter at Starr allerede har sørget for at spesialetterforskerloven ikke vil bli fornyet når den kommer opp til revisjon til neste år.
  • Utgangspunktet for den pågående skandalen er det politisk betente søksmålet fra Paula Jones. Også om man tar Paulas versjon for god fisk, at guvernør Clinton ba henne om munnsex og straks godtok hennes avslag, er saken ubetydelig. Det er et sivilt søksmål om en seksuell handling som en Lawrence Walsh mener at en spesialetterforsker prinsipielt bør være varsom med å blande seg inn i. Og uten Paula Jones, ingen Monica Lewinsky-affære.
  • «Starrs temmelig skinnhellige erklæring på hans siste pressekonferanse om at han er interessert i «sannheten» synes å avdekke en overdreven oppfatning av sitt ansvarsområde,» skriver Walsh i siste nummer av The New York Review of Books. Men galskapen synes å ha grepet om seg. De republikanske lederne i Kongressen har begynt å forberede seg på riksrettssak og planlegger å ansette flere jurister. Vel, kommer det så langt, blir det i hvert fall politikk av det hele. Inntil da er det fritt fram for å gjøre narr av amerikanerne. I øyeblikket fortjener de det.

Med trussel om fengsel hengende over seg må de møte til utspørring for Starrs storjury og gå gjennom så knallharde runder at det sjokkerer det amerikanske folk. I to dager i forrige uke ble Marcia Lewis grillet så hardt at hun gikk derfra rødøyd og rødneset, totalt psykisk utkjørt. Monicas advokat kalte det «tortur». Og taksametrene til Washington-advokatene snurrer nå så fort at de går varme. Marcia Lewis frykter at advokatutgiftene kommer til å ruinere familieøkonomien til Lewinskyene. Bill Clinton har foreløpig en gjeld på mer enn 20 millioner kroner til sine advokater.

Dette beklager noen av de betydelige spesialetterforskerne fra USAs politiske historie. Mest uttalt i kritikken er Lawrence E. Walsh som etterforsket Reagan-regjeringen i Iran-Contras-affæren. Selv med den forutsetning at presidenten har hatt et seksuelt forhold til Monica Lewinsky, og har løyet under ed om det i Paula Jones-saken, samt har oppfordret Monica til å lyve og samarbeidet med Vernon Jordan for å sikre seg hennes taushet, konkluderer Walsh med at Starr går for langt.