USA: President Donald Trump får spørsmål om hvorfor han lyver til det amerikanske folk. Video: The White House Vis mer

Underdrev coronafaren: - Kan være strategi

Presidenten sier at han underdrev coronafarene for ikke å skape panikk. Politiske motstandere og medisinske eksperter er rasende - men Trumps egne velgere bryr seg neppe, tror USA-ekspert.

Publisert
Sist oppdatert

Mer enn 195 000 amerikanere har mistet livet av coronaviruset, og det anslås nå at over 50 000 av dem kunne vært reddet, dersom Donald Trump hadde valgt en annen strategi enn den han innrømmer å ha valgt i den kommende boka «Rage», skrevet av den berømte journalisten Bob Woodward.

Her innrømmer nemlig Donald Trump hvordan han bevisst tonet ned farene ved coronaviruset.

- Jeg ønsket alltid å tone det ned. Jeg liker fortsatt å tone det ned, fordi jeg ikke vil skape panikk, sa Trump i et intervju med gravejournalisten den 19. mars.

I offentligheten valgte presidenten å gi en helt annen framstilling, som at coronaviruset ikke var noe verre enn en vanlig influensa, at det snart kom til å forsvinne og at myndighetene hadde det under full kontroll.

- Jeg løy ikke

Under en pressekonferanse torsdag ble presidenten grillet av de oppmøtte journalistene. Her understreker han igjen at han tonet ned situasjonen for å ikke skape panikk.

Hvorfor løy du til det amerikanske folket? spør en journalist.

- Det er forferdelig å si. Jeg løy ikke. Jeg ville holde roen. Bob Woodward er en mann jeg respekterer. Jeg tenkte at det ville være interessant å snakke med ham. Jeg vet ikke om boka er bra eller dårlig. Om Woodward mente at uttalelsen var dum, burde han sagt det. Du er en skam, svarer presidenten.

Han viser til at det er flere måneder siden intervjuene med Woodward, og hevder at journalistens taushet om uttalelsene hans beviser at han ikke reagerte på dem. I såfall burde han varslet offentligheten med en gang, mener presidenten.

- Jeg ville ikke hoppe opp og ned å si «død, død». Vi kunne ikke gjort en bedre jobb med viruset. Jeg er stolt, sier Trump.

På spørsmål om hvorfor han sa at viruset var som en influensa, påpeker presidenten at mange også dør av influensa hver år.

- Influensa er også et stort problem i dette landet.

- Foraktelig

- Hvor stor skandale er dette, egentlig?

- Det er mer enn foraktelig. Det er en forsømmelse av tjenesteplikten. Det er en skam, sa Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden under et arrangement i Michigan.

Hilmar Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter mener skandalen ikke er spesielt stor når vi snakker om velgernes reaksjon:

- Den reelle skandalen er krisehåndteringen i seg selv. Trump og føderalstaten har totalt underprestert, sier Mjelde til Dagbladet.

- Vi har vent oss til at denne typen avsløringer ikke betyr noe for Trumps popularitet, og det kan godt stemme denne gangen også, men jeg synes vi aner en annen dynamikk med alt som har med covid-19 å gjøre, sier Anders Romarheim, forsker og USA-kjenner ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS)

- Ledet folk bak lyset

Han sier til Dagbladet at Trump generelt har et slags lemfeldig forhold til absolutt sannhet.

- Han behandler sannheten som relativ, og på mange felter går det helt fint. Men nå dør folk i hundretusener, sier Romarheim til Dagbladet.

<strong>FORSKER:</strong> Anders Romarheim, forsker og USA-kjenner ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS).

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FORSKER: Anders Romarheim, forsker og USA-kjenner ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke lenge før USA overgår 200 000 coronarelaterte dødsfall, og i en sånn sammenheng så blir det mer suspekt og mindre troverdig å bare skylde på Demokratene og Kina, som i praksis er det han gjør ennå, sier han.

- Trump bruker fortsatt begrepet «kinaviruset» om coronaviruset, og boka antyder at han visste det var farligere enn det han sa, og at han snakket det ned for å unngå panikk. Det er selvfølgelig noe man kan gjøre, hvis panikk er det farligste som kan inntreffe i en gitt situasjon. Skal du tømme et fullt stadionanlegg og roper «brann», så dør det folk, men i Trumps situasjon er det å bevisst lede befolkningen bak lyset, en ganske dramatisk ting å gjøre.

AVSLØRT: En ny bok røper hvordan Donald Trump «tonet ned» coronasituasjonen. Video: AP Vis mer

- Vil bli husket

Romarheim fortsetter:

- Og hvorfor skal vi tro på Trump nå? Hvordan kan vi vite at ikke det han sier til Woodward er et forsøk på strategisk kommunikasjon? Det er også en mulighet for at det er noe manipulativt i dette. Etter selv å ha forstått hvor stor denne krisa er blitt, kan det være at Trump forsøker å slette litt av inntrykket av at han ikke brydde seg, sier han.

Romarheim sier at han tror Trump her tenker taktisk og strategisk om sitt ettermæle.

- Alle forstår at politiske ledere som styrer under covid-19-pandemien, i stor grad vil bli husket for sitt svar på krisa. Det gjelder for Erna Solberg og det gjelder for Donald Trump. Da vil han selvfølgelig forsøke å forme sitt eget narrativ, sier forskeren.

- Aksepterer det

At Trump har forsømt ansvaret sitt, har vært tydelig i et halvt år, mener seniorforsker Mjelde.

- Hvis Trump taper, er det av denne grunn: At USA er episenteret for pandemien, noe USA ikke hadde trengt å være, sier Mjelde.

<strong>SENIORFORSKER:</strong> Hilmar Mjelde ved NORCE forskningssenter.
SENIORFORSKER: Hilmar Mjelde ved NORCE forskningssenter. Vis mer

Selv hevder Trump han underdrev coronafarene for ikke å skape panikk i befolkningen. Under en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag uttalte han:

- Faktum er at jeg er en cheerleader for dette landet. Jeg elsker vårt land og jeg ville ikke at folk skulle bli redde. Jeg ville ikke skape panikk i landet eller i verden.

- Vi ville vise selvsikkerhet. Vi ville vise styrke, sa han videre.

At Trump sa dette på TV, viser at Trump ikke tenkte at han sa noe kontroversielt, mener seniorforsker Mjelde, som tror at Trump-velgere også vil akseptere det.

- Det kalles motivert tolkning. De som stemmer på Trump, gjør det av andre grunner enn pandemi-håndteringen - som Trumps økonomiske politikk, dommerutnevnelser, og lov-og-orden-holdning.

- De mener Trump tross alt er bedre enn en president Biden vil være, så det som media kaller en skandale, oppfattes ikke nødvendigvis slik av velgerne. Mange av dem vil akseptere Trumps svar, sier Mjelde, som tror at Trump er fortstatt godt posisjonert for å kunne bli gjenvalgt.

- Forræderi

Blant Trumps politiske motstandere er tonen imidlertid langt fra god.

- Det er en fordømt sannhet at president Trump løy og at folk døde. Det gjør meg bare sint. Hvor mange mennesker ville ha vært i live i dag dersom han bare hadde fortalt amerikanerne sannheten? sier demokratenes majoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, ifølge AP.

- Han visste hvor farlig det var. Mens den dødelige sykdommen skar gjennom landet vårt, feilet han med å gjøre jobben sin med vilje. Det var et liv-og-død-forræderi mot det amerikanske folk, sier Joe Biden.

- Alt jeg kan tenke på er faren min og de nær 200.000 andre menneskene som har mistet livet til covid-19 som et resultat av denne presidentens grove forsømmelse og løgner. Trump hadde makta til å redde liv, men gjorde alt han kunne for ikke å gjøre det, skriver den demokratiske kongressrepresentanten, Ilhan Omar, som mistet faren sin denne sommeren til coronaviruset, på Twitter.

Lav tillit

På slutten av 1780-tallet laget USA presidentembetet for kriser som den de står i nå, forteller Mjelde.

- Men delstatene er ikke ment eller utrustet for å takle den. Krisen er presidentens ansvar, og Trump har ikke levert varene, sier seniorforskeren.

Han fortsetter:

- USA er et vanskelig land å håndtere kriser i. Tilliten til myndighetene er lav, og derfor var nedsteningen av landetmer krevende for regjeringen der enn den var i Norge.

- Men en sterkere og mer kompetent president kunne klart det. USA hadde ikke trengt å bli så hardt rammet helsemessig eller økonomisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer