- Undergraver folkeretten

At USA og Storbritannia går til aksjon mot Irak på egenhånd og setter FNs sikkerhetsråd til side er problematisk, sier forsker Espen Barth Eide i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir veldig dramatisk når USAs angrep settes igang, samtidig som FNs sikkerhetsråd sitter i møte nettopp for å behandle rapporten fra FNs våpeninspektører i Irak, sier han.

Barth Eide sier at Irak-angrepet dermed føyer seg inn i et mønster av aksjoner der USA opererer på egenhånd uten å vente på FN. Tidligere eksempler er aksjoner mot Sudan og Kosovo.

Undergraver

- Slike aksjoner undergraver hovedprinsippet i folkeretten om at krig er forbudt, unntatt i selvforsvar og når FN bestemmer det. I det lange løp er det problematisk at internasjonal rett blir brutt på denne måten, selv om det isolert sett kan være en god sak å hindre Saddam Hussein å utvikle masseødeleggelsesvåpen, sier Barth Eide.

NUPI-forskeren sier at aksjoner som dette kan gi inntrykk av at FN ikke fungerer effektivt nok. Men det er ikke riktig, sier han.

- Etter den kalde krigens slutt for 10 år siden, har FN vedtatt flere fredsoperasjoner enn i alle de 40 foregående år i organisasjonens historie. FNs fredsoperasjoner er også blitt mer ambisiøse, sier han.