- Undergraver folks tillit til forsikringsbransjen

Robert Eriksson (Frp) ber andre selskap bør som If - rette seg etter Høyesterett og betale de syke.

KREVER HANDLING: Leder Robert Eriksson (Frp) i arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget mener forsikringsbransjen undergraver seg selv når selskapene ikke retter seg etter Høyesterett. Foto:  Torbjørn Grønning / Dagbladet
KREVER HANDLING: Leder Robert Eriksson (Frp) i arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget mener forsikringsbransjen undergraver seg selv når selskapene ikke retter seg etter Høyesterett. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Det at selskapene bevisst forsøker å trosse dommen fra Høyesterett, mener jeg er svært uklokt, sier leder Robert Eriksson (Frp) i arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget til Dagbladet.

I mai 2008 slo Høyesterett fast at forsikringsselskapene ikke har informert godt nok om klausulen de bruker for å nekte norske uførepensjonister utbetaling. Dommen ga en kjemperegning på rundt en halv milliard kroner - penger som ikke har kommet de uføre til gode.

Nå viser det seg at If Skadeforsikring er det eneste selskapet som i kjølvannet av dommen fra landets øverste dommere har lett i sine arkiver og ryddet opp i tidligere, feilaktige avslag.

- Prestisjefella - All den tid det er avsagt en dom til forsikringstakers gunst, mener jeg det er svært uklokt av forsikringsselskapene og ikke rydde opp etter seg. Det kan nesten virker som om Vital har havnet i den berømte prestisjefella, sier Eriksson.

Komitélederen mener selskapene handler uklokt rett og slett fordi det undergraver tilliten til forsikringsbransjen.

- Folk vil stille seg spørsmålet: Hvorfor skal jeg tegne privat forsikring hvis jeg må slåss i rettssystemet for å få pengene den dagen jeg innfrir kriteriene for utbetaling? Og gir retten meg medhold, men jeg fortsatt nektes pengene, blir det jo det samme som å kaste pengene ut vinduet. Det vil fort virke direkte meningsløst å tegne privat uføreforsikring, sier Eriksson.

Krever handling Eriksson ønsker ikke «å løpe enkelte forsikringsselskapers ærend», men vil likevel gi skryt til If.

- De lagt ned et betydelig arbeid, og ryddet opp etter seg. Ut fra hvordan saken er fremstilt i media, tror jeg nok det vil være lurt av de andre selskapene og følge Ifs eksempel.

Robert Eriksson mener forsikringsbransjen spiller en meget viktig rolle for å bidra til bedre velferdsordninger. Både når det gjelder forsikringer av hus og hjem, men ikke minst når det gjelder å sikre den enkelte økonomisk trygghet gjennom livsforsikringer, ulykkesforsikringer, uføreforsikringer, og barneforsikringer.

- Men skal forsikringsselskapene fortsatt spille en like viktig rolle i framtida, avhenger dette av kundenes tillit. Den tilliten er det bare forsikringsselskapene selv som må vise seg verdige, sier stortingspolitikeren..

Eriksson mener dagens regelverk bør vurderes.

- Kanskje burde man ha innført bestemmelser som sier at når Nav har innvilget uføretrygd, så må forsikringsselskapene automatisk utbetale forsikringssummen. For jeg skjønner godt at enkelte stiller seg spørsmålet: Ja vel, jeg er i følge Nav ufør, men i følge forsikringsselskapene er jeg ikke ufør nok? En mer enhetlig praktisering tror jeg ikke ville skade.