Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Undergrunnspoliti vokter Obama

En egen politistyrke vil befinne seg under Barack Obamas føtter når presidenten gjester Oslo.

KJENTMANN: Under Obamas føtter skal politiet hovedstadens mange rørgater. Her befinner Atle Grimstad i vann- og avløpsetaten seg rett under Kongens gate, midt i Oslo sentrum. Foto: Scanpix
KJENTMANN: Under Obamas føtter skal politiet hovedstadens mange rørgater. Her befinner Atle Grimstad i vann- og avløpsetaten seg rett under Kongens gate, midt i Oslo sentrum. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det er en kjent sak at Oslo-politiet vil sveise igjen kumlokk før Obama kommer til byen, slik det også ble gjort da Bill Clinton gjestet byen.

Det som er mindre kjent, er at politiet vil ha mannskaper plassert under disse kumlokkene.

Mil på mil
Her, under bakken skal en gruppe politifolk overvåke hovedstadens «underliv», mil på mil med rørgater.

Målet er å hindre at uvedkommende tar seg inn under presidentbesøket.

Det bekrefter stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet overfor Dagbladet.

Sikring av installasjoner under bakkenivå er illustrerende for hvor omfattende sikkerhetstiltakene vil være når Obama kommer for å motta Nobels fredspris.

Kan stå oppreist
Under gatene i hovedstaden løper milevis med vann- og avløpsledninger, tilførselstunneler og tekniske rørgater.

Mange av disse er av så store dimensjoner at man kan gå oppreist i dem.

Rørgatene skal i første rekke overvåkes for å unngå ubehagelige overraskelser under Obama-besøket.

Tørrskodd
Ifølge Fredriksen skal ikke politifolkene vasse i kloakken, for å sette det på spissen.

- Det er bare snakk om rørsystemer der ikke kloakken flyter, sier Fredriksen.

HØYRISIKO: Norge har aldri tidligere sett mer omfattende sikkerhetstiltak enn de som iverksettes når president Barack Obama kommer til Oslo for å motta Nobels fredspris. Foto: Scanpix
HØYRISIKO: Norge har aldri tidligere sett mer omfattende sikkerhetstiltak enn de som iverksettes når president Barack Obama kommer til Oslo for å motta Nobels fredspris. Foto: Scanpix Vis mer

Tjenestemennene vil, etter hva Dagbladet kjenner til, først og fremst oppholde seg i «tørre rom», dvs. i tekniske rom og kulverter etablert under bakkenivå.

Snarvei ved krise
Men i en krisesituasjon er rørgatene de overvåker egnet for raskt å forflytte mindre enheter. På få minutter kan man løpe fra en side av sentrum til en annen, uten hindringer eller oppmerksomhet.

Etter hva Dagbladet erfarer er det flere ganger gjennomført treningsaksjoner i rørgatene, både av militære- og politiets enheter.

- Jeg vet det nøyaktige antall tjenestemenn vi vil ha under bakken, men tall og dimensjoner på sikkerhetstiltakene er kort vi ikke vil vise for dem som eventuelt har ambisjoner om å utfordre våre tiltak, sier Fredriksen.

Hardt arbeid
Ifølge fagarbeider og «kloakkguide» Atle Grimstad ved vann- og avløpsetaten i Oslo er det ikke trygt for noen å bevege seg i byens avløpssystem.

- I avløpsnettet kan det være gasser. Derfor må man ha spesialutstyr for å oppdage dem og evakuere i en slik situasjon, sier Grimstad.

Flere politifolk jublet da de fikk beskjed om at de var beordret til tjeneste under Obama-besøket. Jubelen stilnet da oppdragets art ble kjent.

- Det er en belastende tjeneste. Derfor er det også den tjenesten som er mest begunstiget i forhold til helse, miljø og sikkerhet, sier Fredriksen.

SPESIALTRENT: Her er Oslo vann- og avløpsetat i aksjon i en av de mange og lange avløpsrørene under hovedstaden. Politiets tjenestemenn skal ifølge stabssjefen ikke ferdes i kloakken. Foto: Atle Grimstad / Oslo kommune
SPESIALTRENT: Her er Oslo vann- og avløpsetat i aksjon i en av de mange og lange avløpsrørene under hovedstaden. Politiets tjenestemenn skal ifølge stabssjefen ikke ferdes i kloakken. Foto: Atle Grimstad / Oslo kommune Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media