Underholder barna med henrettelser

Mens grunnlovsmakerne i Bagdad krangler om lovteksten, har et «taliban-styre» i miniatyr fått utvikle seg i byen Haditha. Islamistene underholder barna med DVD-opptak av offentlige henrettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er langt fra den grønne sonen i Bagdad til lovløsheten utenfor. Innenfor murene som omgir et sikret område i den irakiske hovedstaden sitter grunnlovsforhandlerne på overtid for å prøve å bli enige om en felles grunnlov. Utenfor er det nær 50 grader, strømmangel og mye frustrasjon.

Mini-taliban

Den britiske avisa the Guardian bringer den rystende rapporten fra byen Haditha i det sunni-muslimske triangelet, om lag tre timers kjøring nord for Bagdad.

For bare et år siden var den som en annen søvnig sunni-arabisk by. Nå er den forvandlet til en festning for islamistiske opprørere. Guardians reporter beskriver en taliban-aktig stat i miniatyr. Her har verken amerikanere eller irakiske myndigheter kontroll. Islamistene bestemmer alt: hvem som får leve og dø, hvem som får lønn, hva folk har på seg og hva de får høre på.

Daglig er det hengninger av mistenkte kollaboratører - hengninger som blir tatt opp på DVD og gitt til barna som underholdning i stedet for tegnefilmer.-  De burde ikke se på slike ting, sier en bestefar til avisa.

Raider byen

Byen har fått sin egen domstol for ekteskap og skilsmisse som setter straffen ut i live på torget. Da the Guardian var i byen, ble en rektor som var anklaget for utroskap dømt til 190 piskeslag. Småbarna satt og lo på sidelinja mens rektoren klynket i sin blodrøde kappe.

Byen er kontrollert av militante opprørere som kaller seg «mujahedin», selv om amerikanske styrker har raid fra tid til annen. Ifølge the Guardian stikker opprørerne av noen dager når det skjer, for å slippe regelrette slag. Til daglig kontrollerer islamistene hvem som kommer inn og går ut av byen. Alkohol og musikk er forbudt, kvinnene må dekke seg til, og samkvem mellom kjønnene blir nøye overvåket. Selv mobilnettet er stengt. Bare opprørernes walkietalkier og satellittelefoner virker. Og opprørerne får støtte når de klarer å skaffe strøm til innbyggerne - et luksusgode som irakere i resten av landet må klare seg uten.

<strong><b> SKUTT OG DUMPET:</strong> </b>Det brøt ut full panikk da liket av politimannen Fras Hameed ble dumpet på gata av uidentifiserte gjerningsmenn i byen Ramadi 11 mil vest for Bagdad i går. Lovløsheten herjer praktisk talt over alt i de sunni-arabiske områdene i Irak. Foto: Bilal Hussein/Ap
SKUTT OG DUMPET: Det brøt ut full panikk da liket av politimannen Fras Hameed ble dumpet på gata av uidentifiserte gjerningsmenn i byen Ramadi 11 mil vest for Bagdad i går. Lovløsheten herjer praktisk talt over alt i de sunni-arabiske områdene i Irak. Foto: Bilal Hussein/Ap Vis mer

Her går det til og med rykter om at terroristen Abu Musab al-Zarqawi nettopp har vært innom byen. Han er nummer to på lista over amerikanernes mest ettersøkte menn, etter Osama bin Laden.

Nå spekuleres det i at strategien er å slite amerikanerne ut til de forlater landet, og deretter slå til mot sjiamuslimene i ledelsen av Irak.

Truer med borgerkrig

Inne i den grønne sonen i Bagdad er også kampen mellom sjiaer, sunnier og kurdere hinderet for å få på plass en grunnlov. Sunni-araberne, som satt i ledende stillinger da Saddam Hussein var president, kjemper mot å bli marginalisert og miste tilgang til oljerikdommen i landet. Nå truer de med borgerkrig.

Grunnlovsforhandlerne klarte ikke å bli enige om grunnloven sist mandag. Og nå ser det ut til at de tre ekstra dagene de har bevilget seg heller ikke blir nok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer