GLATT: Underkjølt regn fører til svært glatte veier. Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsler for Sør- og Østlandet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GLATT: Underkjølt regn fører til svært glatte veier. Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsler for Sør- og Østlandet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Underkjølt regn kan skape kaos på veiene

I løpet av mandagen kommer det både snø og regn mange steder på Sør- og Østlandet. Det kan skape farlige situasjoner for trafikantene.

Snø og regn som fryser på bakken gir vanskelige kjøreforhold i Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus mandag, advarer Meteorologisk institutt.

Både de mildere temperaturene og regnet er forbigående. Til kvelden vil temperaturene bli lavere igjen.

- Nedbøren har allerede vært observert i Kristiansand. Det kommer først i sør, så flytter faren seg etter hvert lenger nordover, sier meteorolog Marit Berger til Dagbladet.

Opp mot 25 mm nedbør

Nedbøren begynner som snø, så vil det gå over til regn, før det går tilbake til snø og sludd igjen.

Nedbøren vil gi seg en gang i løpet av natta, men først vil det komme mellom ti og kanskje opp til 25 millimeter nedbør i disse områdene. Det er vanskelig å si hvor mye som av nedbøren kommer som regn og hvor mye som kommer som snø.

- Vi har farevarsel ute for vanskelige kjøreforhold, ikke bare på grunn av regnet som fryser, men også på grunn av snøen som kan komme på relativt kort tid – og som kan by på litt problemer i rushtida, sier Berger.

Hun oppfordrer bilister til å kjøre etter forholdene og ta seg god tid.

- Svært glatte veier

Agder politidistrikt advarer allerede om svært glatte veier på de fleste snødekte veier over hele distriktet, på grunn av omslag til mildvær.

- Det er litt føre var. Det har vært kaldt og fint vær, og godt snødekke. Så går gradestokken oppover, og da blir det mye glattere. Vi har fått noen meldinger om småuhell, men ikke noe mer enn det ennå, sier operasjonsleder Øyvind Hægeland til Dagbladet.

- Det var en ulykke på E18, men der er det nesten svart asfalt, legger han til.

Fører slapp fra med lettere skader etter bilvelten på E18, skriver Agderposten.

Operasjonslederens oppfordring til bilistene er å kjøre etter forholdene.