Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Underlig aksjon

Irans ambassade kritiserer Amnesty.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans ambassade i Oslo sier Amnestys protestaksjon mot den varslede piskingen og hengingen av 19-åringen Leyla M. er underlig.

I en pressemelding skriver ambassaden at siden det ikke er tatt noen endelig avgjørelse av Irans høyesterett i Leyla-saken, virker reaksjonen fra Amnesty International og den omfattende kampanjen underlig.

«Iran er et stort land med opp til flere tusen lokale domstoler. Det hender i svært få tilfeller, slik som i denne saken, at en lokal domstol avsier en dom som deretter trenger godkjenning fra Irans høyesterett. Slike dommer blir vanligvis underkjent», skriver ambassaden i pressemeldingen.

- Generalsekretær i Amnesty Norge, Petter Eide, har basert på en ikke endelig avgjørelse, samt opplysninger som ennå ikke er grundig undersøkt eller bekreftet, dessverre påvirket det norske folks følelser, skriver ambassaden videre.

- Andre krefter bak

Ifølge Irans ambassade er opplysningene Eide referer til verken bekreftet av iranske myndigheter eller av den norske ambassaden i Iran.

Ambassaden «mener å kunne konkludere med at det er andre krefter som står bak det hele, krefter som har til hensikt å skade forholdet mellom Iran og Norge».

Ifølge ambassaden vil det norske folk selv finne ut av påstandene i Leyla-saken er grunnløse, og at slike saker i Iran «vil bygges på loven og menneskerettigheter».

Avlyste møte

Et hundretall mennesker - norske og iranere - møtte opp utenfor Irans ambassade mandag formiddag for å protestere mot dødsdommen mot Leyla. Med seg hadde de plakater med teksten: «Stopp henrettelsen av Leyla».

Under aksjonen skulle Petter Eide blant annet overlevere mange tusen underskrifter i protest mot den varslede piskingen og hengingen av 19-åringen.

Men møtet mellom Irans ambassadør i Norge og Eide ble ikke noe av.

I pressemeldingen avviser den iranske ambassaden at ambassadøren ikke ville møte Eide. Ambassaden hevder Eide brøt avtalen da han forsøkte å ta med seg pressen inn på møtet, og at Eide forlot ambassaden før et møte kunne finne sted.

Dømt til døden

Den nå 19 år gamle kvinnen «Leyla M» ble som 18-åring dømt til døden for å ha drevet bordell, seksuell omgang med familiemedlemmer og å føde barn utenfor ekteskapet.

Flere tester har konkludert med at kvinnen har en mental alder på åtte år. Hun har ikke blitt undersøkt av rettsmedisinere, og ble dødsdømt uten at hennes mentale tilstand eller bakgrunn ble tillagt vekt.

Petersen fordømmer

Utenriksminister Jan Petersen fordømmer den planlagte henrettelsen av Leyla M og sier den er helt uakseptabel.

- Utviklingen for menneskerettighetene i Iran gir grunnlag for dyp bekymring. Som motstandere av dødsstraff er dette noe norske myndigheter er svært opptatt av. Derfor har vi jevnlig tatt opp dette med Iran, sier Petersen. (NTB)

Samlet protest: Nordmenn og iranere demonstrerte i fellesskap mot irans henrettelsesplaner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media