Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Underlig allianse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En ny allianse dukket plutselig opp midt under OL. Kristin Halvorsen la armen rundt Siv Jensen og erklærte at SV og Frp vil foreslå at foreldrebetalingen i barnehagene ikke skal overstige 1500 kroner. Det er ganske sikkert et populært forslag. I Sverige har man kommet ned på dette nivået, og de har som kjent ikke oljepenger. Nå skal de to partiene jobbe for å få flertall i Stortinget for sitt opplegg.
  • Det er vel og bra. Norske barnehager er dyre, og disse utgiftene er veldig tyngende for mange småbarnsforeldre. Derfor er det knapt noe parti som ikke ønsker at prisene skal gå ned. Spørsmålet er hvordan dette skal kunne gjennomføres. Mange vil mene at det viktigste nå er å få full barnehagedekning, og at statens innsats må konsentreres om denne oppgaven. Barnehageutbygging var lenge et sørgelig forsømt kapittel i vårt land, og vi har fortsatt mye å ta igjen, selv om seksårsreformen har redusert behovet. Kontantstøtten har virket i samme retning, selv om den etter vår mening langt fra er noen heldig løsning. En redusert foreldrebetaling vil også gi tilsvarende økt kontantstøtte, selv om denne koplingen ikke lenger er så automatisk som før.
  • Spørsmålet blir hvordan oppgavene skal prioriteres. For SV og Frp er ikke dette noe problem. Men forslagsstillerne har ikke lagt fram en felles finansieringsplan. For der vil det jo være fullt sprik mellom de to partiene. Dette gjør forslaget mindre seriøst, og det er synd. Alle partier kan legge fram ønskelister. Men velgerne har krav på å vite hvordan ønskene skal gjennomføres, og hva det skal skje på bekostning av. Det går ikke an bare å vise fram politikkens smørside.
  • Denne saken har også en annen interessant side. Frp er tatt inn i stuevarmen også hos SV. Når andre partier tidligere har vært ute på denne galeien, har SV reagert skarpt. Det sier mye om hvordan politiske motsetninger og allianser går på kryss og tvers av gamle skillelinjer for tida. Nå har dette også rammet SV.
Hele Norges coronakart