Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordmordebatten:

- Underlig av fastlegene

Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet, reagerer sterkt på legenes advarsel mot å gi jordmødrene økt innflytelse i helsevesenet.

HELSEKRANGEL: Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF, tar til motmæle mot legene. Foto: Privat
HELSEKRANGEL: Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF, tar til motmæle mot legene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi synes det er underlig at fastleger mener det er problematisk at andre helsepersonell-grupper kan gi like gode eller bedre helsetjenester til landets kvinner og familier, sier Hanne Charlotte Schjelderup.

I Dagbladet i dag kritiserte tre fastleger i Trondheim vedtaket fra Høyres landsmøte i helga om å «styrke jordmortjenestene i kommunene blant annet ved å gi jordmødre et større ansvar for å sikre kvinner en god helse».

- Politikk kan ikke styres av synsing. Vi tror ikke folk flest, verken politikere eller andre, er klar over konsekvensene av slike forslag, uttalte Kari Løvendahl Mogstad, fastlege og spesialist i allmennmedisin.

La kvinner velge

Jordmorforbundets leder poengterer at jordmødrene ønsker et tett tverrfaglig samarbeid med fastleger og gynekologer om svangerskapsoppfølgingen.

- La kvinner og familier selv få velge den oppfølgingen de ønsker seg. Det er positivt at politikerne tar ansvar med å legge til rette for det forskere og myndigheter påpeker at samfunnet er mest tjent med, sier Hanne Charlotte Schjelderup.

Tar celleprøver

- Jordmødre er utdannet til å ta celleprøver og ivareta kvinnehelsespørsmål i et livsløpsperspektiv. Jordmødre tar også i dag både celleprøver, seksukerskontroller etter fødsel, barseloppfølging uten at dette på noe vis går ut over fastlegeordningen, sier Schjelderup.

Gode resultater

Tone W. Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre og utdannet sykepleier, har liten sans for karakteristikken fra legene.

- Når fastlegene mener Høyre synser i dette spørsmålet, vil jeg bare minne om at mange jordmødre og helsestasjoner allerede gjør disse tjenestene i dag. Det er piloter rundt omkring med gode resultater, jeg kan nevne Oslo jordmor- og kvinnesenter og Lillehammer helsestasjon som to gode eksempler på dette, sier Tone W. Trøen.

Kontinuitet

Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet viser til forskning som slår fast at jordmoroppfølging gir best resultater med flest naturlige fødselsutfall, mindre epiduralbruk og friskere kvinner og barn under og etter svangerskapet.

- Helsedirektoratet påpeker i egne rapporter at kontinuitet i oppfølgingen av gravide er mangelfull i Norge i dag, og at kvinner tjener på at det er økt kontinuitet i oppfølgingen under svangerskapet, i fødsel og i barseltiden.

- Kontinuitet oppnår gravide hos jordmor. Det er vi jobber som jobber med fødsler til daglig, sier Hanne Charlotte Schjelderup.

Kvier seg for spiral

Tone W. Trøen, medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité, understreker viktigheten av å ta på alvor at kvinner opplever fastleger som kvier seg for å legge inn spiral og ta celleprøver.

- For å sikre mulighet for god prevensjons- og familieveiledning hos jordmor og på helsestasjon har Høyre har allerede gitt jordmødre og helsesøstre forskrivningsrett på alle type prevensjoner til kvinner i aldre aldre, sier Høyre-politikeren.

Tar ikke celleprøver

- Altfor mange kvinner tar ikke celleprøver fra livmorhalsen, og livmorhalskreft er den vanligste kreftformen for yngre kvinner. Derfor vil det styrke kvinnehelsen at vi kan forebygge kreft eller avdekke
celleforandringer tidligst mulig, sier Tone W. Trøen

Hun ønsker ikke å sette profesjonene opp mot hverandre.

- Mange fastleger er gode på dette, men det er også mange jordmødre. Å styrke kvinners valgfrihet og gjøre kvinnehelserelaterte helsetjenester lettere tilgjengelig er hovedpoenget for oss som fikk forslaget vedtatt på Høyres landsmøte, sier Tone W. Trøen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media