- Underrapporterer vold i Irak

Drap på en iraker blir ikke nødvendigvis rapportert som et angrep, ifølge rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Baker-Hamilton rapporten som ble lagt frem i dag, kommer det frem at amerikansk militære og amerikanske myndigheter systematisk har underrapportert vold i Irak.

Hensikten med underrapporteringen skal ha vært å tilpasse situasjonen i landet med Bush-administrasjonens politiske mål, melder AP.

Panelet som har skrevet rapporten, viste til en dag i juli i fjor hvor amerikanske myndigheter rapporterte 93 angrep eller betydningsfulle voldshendelser. Et forsiktig tilbakeblikk til samme dag viste 1100 voldsepisoder, ifølge rapporten.

«Standarden for å samle inn informasjon om angrepene, virker som et filter for å holde hendelser utenfor rapporter og databaser, slår rapporten fast.

For eksempel blir ikke nødvendigvis et drap på en iraker rapportert som et angrep, og en bombe i veikanten eller et rakettangrep som ikke skader amerikansk personell, teller heller ikke som voldsepisode.

Rapporten foreslår nå at amerikanske myndigheter forandrer rutinene for innsamling av data om volden i Irak for å få frem et mer riktig bilde. 

Rapporten varsler om regional krig med mindre USA skifter kurs og søker en bredere diplomatisk og politisk løsning rundt konflikten i Irak.

-FORTSATT MULIGHETER: Rapporten er lagt frem av tidligere utenriksminister James A. Baker III og tidligere kongressmedlem Lee H. Hamilton. De to mener det fortsatt er muligheter for en politikk som kan gi Irak en bedre fremtid. Foto: Scanpix
-FORTSATT MULIGHETER: Rapporten er lagt frem av tidligere utenriksminister James A. Baker III og tidligere kongressmedlem Lee H. Hamilton. De to mener det fortsatt er muligheter for en politikk som kan gi Irak en bedre fremtid. Foto: Scanpix Vis mer
- Underrapporterer vold i Irak
SELVMORDSBOMBER: En mann ligger skadet på sykehus etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta i dag. Fire mennesker ble drept i angrepet.