Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Undersjøiske kornsirkler» forbløffer forskere

Se unike bilder av fiskens utrolige byggverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden de «undersjøiske kornsirklene» ble oppdaget på havbunnen i Japan i 1995, har ingen visst hvordan og hvorfor de oppsto.

Men i oktober i fjor fant forskere endelig svaret.

Viser hvordan Skaperen av de mystiske formasjonene i sanden er en nyoppdaget type av arten kulefisk.

I BBCs nye serie «Life Story» kan man endelig se hvordan hanfisken skaper fenomenet i sanden, beskrevet i programmet som en av de mest komplekse strukturene som noensinne har blitt laget av dyr.

Tiltrekker seg hunfisker Dette gjør den for å tiltrekke seg oppmerksomheten til hunfisker som svømmer forbi.

Ifølge LiveScience baserer hunfiskene sin beslutning om hvorvidt de vil parre seg med hanfisken på hans byggeferdigheter, selv om forskere fortsatt ikke er helt sikre på hva hunfisken ser etter i mønsteret.

Hvis hunfisken liker verket, legger hun eggene sine i midten av sirkelen, slik at hannen deretter kan befrukte dem.

Sjanse er stor for at hunnen ikke går etter formasjonene, men hvor fin sanden er, forklarer en av forskerne.

Må jobbe hele døgnet Hannen slår forsiktig finnene i sanden mens den svømmer langs havbunnen, noe som resulterer i fantastiske sirkulære mønstre.

- Den må jobbe 24 timer i døgnet for at havstrømmen ikke skal ødelegge det den har skapt, sier den legendariske naturprogramlederen Sir David Attenborough i programmet.

Selv om fisken kun er 12 cm lang, er formasjonene de lager rundt 2 meter i diameter.

Det tar fisken sju til ni dager å ferdigstille verket sitt.

Delikatesse i Japan Kulefisker er en gruppe fastkjevefisker kjent for sin evne til å blåse seg opp når de føler seg truet.

Mange av artene har den farlige nervegiften tetrodotoksin i kroppen, men de blir likevel betraktet som en delikatesse i Øst-Asia.

I Japan må kokker bestå en krevende eksamen for å få lov til tilberede matretten fugu.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling