SØKSOMRÅDE: Dette bildet viser området hvor det er blitt observert potensielle vrakdeler fra Malaysia Arilines-flyet MH370. Det er i et område med mye vind, store bølger og en rekke svært aktive undersjøiske vulkaner. Foto: EPA/AZHAR RAHIM/NTB Scanpix
SØKSOMRÅDE: Dette bildet viser området hvor det er blitt observert potensielle vrakdeler fra Malaysia Arilines-flyet MH370. Det er i et område med mye vind, store bølger og en rekke svært aktive undersjøiske vulkaner. Foto: EPA/AZHAR RAHIM/NTB ScanpixVis mer

Undersjøiske vulkaner truer søket etter MH370

Tror «den svarte boksen» vil synke i havdypet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den australske nettavisa news.com.au skriver at undersjøiske vulkaner kan gjøre det vanskelig for letemannskaper å finne ferdskriveren, ofte omtalt som «den svarte boksen», til Malaysia Airlines-flyet MH370.

Tidligere i dag ble det klart at det malaysiske myndighetsorganet MRSA hadde mottatt nye satellittbilder fra Frankrike som ble tatt 23. mars. Bildene viser 122 gjenstander som kan være flydeler i havområdet 2557 kilometer utenfor den australske byen Perth.

Eksperter har advart om at det ikke finnes noen garanti at det store internasjonale søket, som blant annet involverer seks nasjoner, skal klare å redde vrakdeler av flyet som forsvant 8. mars med 239 personer om bord. Tidligere statsminister i Australia, Tony Abbott, har sagt at søksområdet er «så nærme ingenting som mulig».

Svært aktive vulkaner Selv om søkene finner vrakdeler som flyter på havoverflaten, sier geolog Robin Beaman at undersjøiske vulkaner trolig vil hemme arbeidet med å redde ferdskriveren fra havdypet.

Beaman sier at havbunnen i den sørøstlige delen av det Indiske hav er svært robust og at den stadig blir omformet av magma. Det befinner seg ifølge geologen en rekke svært aktive vulkaner på 3000 meters dyp der vrakdelene er blitt observert.

SATELITTBILDER: En rekke satelittbilder datert 23. mars skal vise 122 potensielle vrakdeler fra flyet MH370. Det ble klart i dag. Foto: EPA/AZHAR RAHIM/NTB Scanpix
SATELITTBILDER: En rekke satelittbilder datert 23. mars skal vise 122 potensielle vrakdeler fra flyet MH370. Det ble klart i dag. Foto: EPA/AZHAR RAHIM/NTB Scanpix Vis mer

- Det er veldig uheldig at vrakdeler har havnet i dette området. Det vil gjøre det hele mye mer utfordrende, sier Beaman.

Et eventuelt funn av «den svarte boksen» vil være avgjørende for å finne ut hva som gjorde at flyet fløy ut av kurs og flere tusen kilometer i feil retning.

Malaysiske myndigheter mener noen om bord på flyet forårsaket kursendringen.

«The Roaring Forties » Området flyet skal ha krasjet i kalles av oseanograf Erik van Sebille «The Roaring Forties» (De brølende førtiene), på grunn av at havområdet befinner seg mellom breddegrad 40 og 50.

- Dette er det havområdet med mest vind og størst bølger. På vinteren kan en storm skape bølger som er 10-15 meter høye, sier van Sebille.

VRAKDELER: Dette bildet ble presentert av Malaysian Remote Sensing Agency (MRSA) på en pressekonferanse tidligere i dag, og viser hvor noen av de 122 vrakdelene skal befinne seg. Foto: EPA/AZHAR RAHIM/NTB Scanpix
VRAKDELER: Dette bildet ble presentert av Malaysian Remote Sensing Agency (MRSA) på en pressekonferanse tidligere i dag, og viser hvor noen av de 122 vrakdelene skal befinne seg. Foto: EPA/AZHAR RAHIM/NTB Scanpix Vis mer

Likevel er det også en positiv side med dette havområdet. Van Sebille sier det avsideliggende området gjør at de som søker etter vrakdeler ikke må hamle opp med de store søppelmengdene som flyter rundt i andre hav.

Det er kjent at amerikanerne har sendt det de kaller The Towed Pinger Locator (TPL-25), for å kunne bidra i søket etter ferdskriveren.