Underskriftskampanje for å stoppe volden i Syria

Homs står ødelagt og forlatt igjen etter møtet med slakteren fra Damaskus. Redd Barna håper du kan bidra til å få stanset volden i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over ett år har Bashar al-Assads regime slått ned på opprøret i landet med jernhånd.

Demonstrasjonene under fjorårets arabiske vår ble raskt møtt med kuler, og etter granatoffensivene mot blant annet byen Homs har Assad så mye blod på henda at FN og andre internasjonale organisasjoner begynner å bruke ord som folkemord.

Videoen over viser hva som er igjen av Homs. Byen, der så vel kirkegårder som boligområder har vært under granatangrep i en måneds tid, er utbombet og forlatt. For en måned siden strømmet det aktivistvideoer ut av byen, den siste tiden er videoen blitt færre og angrepene de viser blodigere.

 BLODIG DESPOT:  Syrias diktator Bashar al-Assad har blod på henda etter å ha slaktet ned deler av folket. Her figurerer han på en plakat under en demonstrasjon mot Assad-regimet i den lybiske hovedstaden Beirut. Foto: REUTERS/Jamal Saidi (LEBANON - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
BLODIG DESPOT: Syrias diktator Bashar al-Assad har blod på henda etter å ha slaktet ned deler av folket. Her figurerer han på en plakat under en demonstrasjon mot Assad-regimet i den lybiske hovedstaden Beirut. Foto: REUTERS/Jamal Saidi (LEBANON - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Vis mer

- Vi er opprørt over bildene vi ser. Volden må stanse nå og hjelpeorganisasjoner må få tilgang, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna Norge.

Redd Barna har startet en internasjonal underskriftskampanje. 15. mars skal underskriftene overleveres til FNs sikkerhetsråd, FN-organet der Russland og Kina med vetorett nekter å godta resolusjoner som krever at Assad og hans drapsmaskinieri må legge ned våpnene.

I løpet av tre dager har imidlertid Redd Barna samlet inn rundt 20.000 underskrifter internasjonalt. Bare i Norge har over 2100 så langt satt sitt navnetrekk på oppropet.

- Krev stans i volden - Ved å skrive under på Redd Barnas internasjonale kampanje er man med på å kreve stans i volden og adgang for hjelpeorganisasjonene slik at vi kan gi den nødvendige nødhjelpen. Sammen ber vi Sikkerhetsrådet vedta en resolusjon som krever stans i all vold og umiddelbar tilgang for nødhjelpsarbeid, sier Wang.

OPPRØRERE: Soldater i Den frie syriske hæren sverger til koranen at de skal kjempe mot regimet til siste mann faller. Foto: (AP Photo/Rodrigo Abd)
OPPRØRERE: Soldater i Den frie syriske hæren sverger til koranen at de skal kjempe mot regimet til siste mann faller. Foto: (AP Photo/Rodrigo Abd) Vis mer

— Mange hundre barn er drept i konflikten og mange tusen er sterkt påvirket av situasjonen i hjemlandet. Barn har vært vitner til drap og ødeleggelser og lever sammen med familiene i konstant frykt for neste angrep. Volden setter varige spor, legger hun til.

Wang og Redd Barna håper at så mange skriver under på oppropet at det blir vanskelig for Sikkerhetsrådet ikke å vedta en resolusjon. Men det kan vise seg å være vanskelig.

Russland og Kina kan ødelegge Sikkerhetsrådet har så langt vært bundet i behandlingen av krisen i Syria. Russland, en Assad-alliert, og Kina nekter å godta Den arabiske fredsplanen og har to ganger lagt ned veto i Sikkerhetsrådet.

Analytikere har bemerket at dette kan ses på som et grønt lys til å fortsette angrepene i Syria, mens andre igjen har påpekt at Russland begynner å miste tålmodigheten med Assad. Både han og faren var en god venn av Moskva og har hatt nære bånd til både Sovjet og Russland.

USA har nylig utarbeidet et nytt resolusjonsforslag, men dette avvises av Russland. Russerne reagerer på at tekstforslaget ikke ber begge parter i konflikten om å legge ned våpnene, og sier derfor nei.

- Vi kan ikke gå med på resolusjonsforslaget i den form det presenteres i dag. Teksten i resolusjonen er ubalansert og krever ikke det samme fra begge parter, sier talsmann Gennadij Gatilov i russisk UD ifølge NTB.

Skriv under på underskriftskampanjen her!

 BEGRAVELSE:  Et av ofrene for Assad-regimet begraves her i Idlib, nord i landet. Han ble offer for en av snikskytterne som opererer i flere syriske byer. Foto: (AP Photo/Rodrigo Abd)
BEGRAVELSE: Et av ofrene for Assad-regimet begraves her i Idlib, nord i landet. Han ble offer for en av snikskytterne som opererer i flere syriske byer. Foto: (AP Photo/Rodrigo Abd) Vis mer