Underskriftskampanje mot muslimsk senter

- Førde er rasistisk, sier leder for islamsk senter, som har ventet sju år på å få moské.

DRØMMEN:  Dette er hva muslimene i Førde drømmer om. Et sted der de kan komme sammen for å be. Bildet er fra den offisielle åpningen av den nye moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo i 2006. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
DRØMMEN: Dette er hva muslimene i Førde drømmer om. Et sted der de kan komme sammen for å be. Bildet er fra den offisielle åpningen av den nye moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo i 2006. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): I landets eneste fylke uten moské har muslimene ventet sju år på å få sitt eget bedehus. I dag må de leie pauserommet på Førdehuset for å få samlet seg til fredagsbønn.

Nå har 61 personer skrevet under på et opprop mot planene om å legge et muslimsk senter i et boligområde i Hafstad bydel, Førde, skriver lokalavisa Firda.

- Å legge det i nærheten av boligbebyggelse er ikke en god løsning for noen, sier Aslak Hafstad til Dagbladet.no. Han er en av dem som har vært med på oppropet.

- Rasistisk
Underskriverne er imot rådmannens anbefaling om å legge det muslimske senteret i et sentrumsnært område, øst for Hafstad videregående skole. I stedet ønsker de at det muslimske trossamfunnet får sitt bedehus lengst nord i bydelen.

- Førde er rasistisk, sier Mohammad Ibrahim Hoje Zarghoon, leder for Førde islamsk senter, til Dagbladet.no. Han forteller at dette ikke er første gang at planene om et muslimsk senter blir forsøkt stanset.

- I 2005 skulle vi få en moské i sentrum, i nærheten av en Rimi-butikk. Da var det 24 naboer som protesterte. Blant annet mente de at en moské ville senke verdien av boligen deres. Planene ble lagt på is også den gangen, sier Zarghoon.

Første gang han tok til orde for å få en egen moské var i 2002. Nå har både han som var med på kravet den gangen og imamen flyttet.

- Muslimene flytter fra Førde, sier Zarghoon. Pauserommet de leier hver fredag har plass til 40, mens forsamlingen egentlig består av rundt 350 medlemmer.

Han mener de har ventet tålmodig på å få et sted å be, og sier at de ikke ønsker å lage bråk eller være til forstyrrelse for innbyggerne i Førde.

- Vi har ikke tenkt å forstyrre elevene på Hafstad videregående. Bønn er noe som skjer innenfor husets fire vegger, sier Zarghoon.

Katolsk kirke ikke nevnt
Aslak Hafstad, som er med på oppropet, sier det ikke er rasisme eller frykt for snikislamisering som ligger bak.

- Poenget er at dette går ikke på rasisme. Dette er like mye et spark til kommunen som ikke vil høre på grendelaget. Det en tomt vi har henvist til som vi mener passer bra, sier Hafstad, og mener det hele er et spørsmål om sentrumsutvikling.

Verken Rikets sal eller evangeliesenteret ligger i sentrum, sier han.

At en katolsk kirke som er planlagt i det samme området som det muslimske senteret, ikke er tatt med i oppropet er uheldig innrømmer han.

- Du kan sikkert si at det var et minus at den ikke var nevnt i oppropet. Men vi mener at trossamfunnene bør ligge lengst nord i bydelen, sier Hafstad til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer