Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Underslagsdømt fikk jobb i DNB

52-åringen fortsatte sin kriminelle løpebane og er nå dømt for forfalskning av lånesøknader og grovt økonomisk utroskap mot banken.

DNB: En av bankens ansatte tilsto alt i politiavhør, men trakk forklaringen i retten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DNB: En av bankens ansatte tilsto alt i politiavhør, men trakk forklaringen i retten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Da han jobbet i DNB-filialen på Kongsvinger ble han sett på som den mest kunnskapsrike og flinkeste i avdelingen når det gjaldt behandling av lånesøknader. Men det var før bankens egne granskere for fire år siden oppdaget alvorlige avvik i mannens arbeid og politianmeldte ham.

Ifølge Finansavisen fikk han senere sparken.

Alvorlig tiltale For noen uker siden møtte 52-åringen i Glåmdal tingrett tiltalt for 19 tilfeller av dokumentfalsk og 17 tilfeller av grovt utroskap. Før rettsmøtet hadde han lagt alle kort på bordet og tilstått i politiavhør. For det skulle politiadvokat Richard Røed foreslå en betydelig strafferabatt, men det var før 52-åringen overrasket alle ved å trekke tilbake tilståelsene sine da rettssaken startet.

Ifølge Finansavisen nektet han all skyld og hevdet at han ikke hadde gjort noe straffbart. Hans forsvarer Lars Christian Sunde fra Advokatfirmaet Elden mente det eneste hans klient kunne beskyldes for var å gjøre en for dårlig jobb med innhenting av dokumentasjon fra kunder og kontroll av disse.

Dårlig bankhåndverk 52-åringen sa hans dårlige bankhåndverk skyldtes stort arbeidspress, manglende organisering av arbeidsdagen sin og sviktende kontroll og oppfølging fra arbeidsgiver. Det siste avviste en tidligere banksjef i DNB. Dommerne i saken mener den forklaringen 52-åringen senere ga i retten kan være korrekt.

Fordi rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, tross en tidligere tilståelse, så frikjennes han for en rekke tiltalepunkter. Men, ikke for alle punkter. Finansavisen kan fortelle at han dømmes for to tilfeller av grovt utroskap i størrelsesorden 2,5 millioner kroner og åtte tilfeller av dokumentfalsk.

Underslag i Sverige At den tidligere lånerådgiveren i 2001 ble dømt for underslag i Sverige, han også har jobbet i banksektoren, tillegges ingen betydning for straffeutmålingen.

- Hvordan kan en underslagsdømt få jobb i DNB?

- Når det gjelder informasjonen om den tidligere ansattes fortid, kan vi ikke gå ut med noen vurdering av det før vi har sjekket nærmere, men generelt gjør vi bakgrunnssjekk før ansettelser. Jeg vet ikke hva som er årsaken til at dette ikke ble fanget opp, sier kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til Finansavisen. 

Flere nyheter - Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo

Hele Norges coronakart