Underslo 25 mill. i bistandskroner

En palestinsk menneskerettighetsorganisasjon underslo hver tredje bistandskrone de mottok over en femårsperiode fra 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt ble i underkant av 25 millioner kroner underslått av organisasjonen The Palestinian Society for the Protection of Human Rights and the Environment (LAW).

Mer enn to millioner kroner var norske bistandsmidler.

Den norske støtten til organisasjonen var totalt på cirka fem millioner kroner i samme periode.

Utenriksdepartementet vil ikke offentliggjøre rapporten som avslører forholdet, men Dagbladet har fått tilgang til den.

I desember i fjor ble menneskerettighetsorganisasjonen anmeldt for underslag. En rapport fra revisjonsselskapet Ernst & Young avdekket forholdet. Rapporten ble framlagt i mars i fjor, men først ni måneder seinere ble anmeldelsen levert den palestinske riksadvokaten.

Det var i alt cirka 30 givere til LAW. EUs advokat samt Nederland, Sveits, Danmark og Irland står sammen med Norge bak anmeldelsen.

På egen konto

Store pengebeløp ble satt på egen konto og betraktet som oppsparte midler. Dette var for å møte framtida med reduserte tilgjengelige midler dersom giverne helt eller delvis ville stoppe bidragene, slår rapporten fast.

I tillegg er det avdekket kjøp av en rekke biler registrert på ansatte, men betalt av organisasjonen.

Lån til et familiemedlem av daglig leder, tvilsomme aksjetransaksjoner, overdrevet bruk av luksusflyreiser og uvanlig store diett- og overnattingsutgifter er også forhold rapporten avdekker.

Bokføring og økonomisk styring betegnes utført på lykke og fromme. Mangel på kontoplaner og administrative rutiner, manglende ansettelseskontrakter og arbeidsbeskrivelser er også noen av punktene i rapporten.

Sluppet fri

Lederen av organisasjonen, den palestinske advokaten Khader Shkirat, ble først varetektsfengslet, men seinere sluppet fri mot kausjon. Flere andre personer er også avhørt i saken.

Ifølge Norges representasjonskontor i Ramallah er det uklart når saken kommer opp for retten, men det vil skje i Ramallah.

LAW har sitt sete i Jerusalem og ble grunnlagt i 1990 av ei gruppe palestinske advokater. LAW, «Land and Water», er forgjengeren til den nåværende organisasjonen, og ble frontet av Shkirat.

Ifølge UD er grunnen til at organisasjonen fikk støtte at den ble ansett for å ha stor gjennomslagskraft og innflytelse når det gjaldt menneskerettigheter. LAW har også hatt støtte fra Den internasjonale juristkommisjonen.

Ikke registrert

Styret i LAW har bestått av åtte personer, hovedsakelig høyt respekterte advokater.

Men organisasjonen var ikke registrert i offisielle palestinske registre.

Hadde den vært det, ville valg av administrasjon, daglig leder og revisorer blitt rapportert og godkjent av det palestinske innenriksdepartement. Uten slik registrering kunne derimot daglig leder uhindret utpeke sine nærmeste medarbeidere og kontrollorganer uten noen form for innblanding fra andre.

Giverne fikk framlagt manipulerte rapporter av organisasjonen. Alt utført etter direkte avtale mellom Khader Shkirat og revisorene.

VENTER PÅ RETTSSAK: Khader Shkirat var leder for LAW da mislighetene foregikk. Her blir han ført vekk av sørafrikansk politi etter å ha protestert ved det jødiske nasjonalfondets stand under en utstilling i Johannesburg i august i fjor.