Underslo 400 000 fordi tannlegen ble for dyr

Betrodd medarbeider i Dagsavisen er dømt for grovt underslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Oslo tingretts dom sørget kvinnen for at hun fikk for mye utbetalt i lønn over en periode på fire og et halvt år. Kvinnen, som har tilstått, er dømt til fengsel i seks måneder. 60 dager er gjort betinget med en prøvetid på to år.

Kvinnen har forklart at hun fikk alvorlige økonomiske problemer i forbindelse med en tannlegeregning på 240 000 kroner, og oppgir dette som et motiv for forbrytelsen.

Det var i mars i fjor at kvinnen ble avslørt. Hun erkjente straks underslaget, og saken ble meldt til politiet.
I premissene skriver dommeren at sterke allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende i denne type saker.

Lang tid

- Dette gjelder med styrke der det er misbrukt tillit fra arbeidsgiver, og det underslåtte beløpet er så stort som i denne saken. Det er skjerpende at forholdet har pågått over lang tid, og at hun har vist et vedvarende forsett, fortsetteren dommer Nina Opsahl.

I formildende retning er det lagt vekt på at kvinnen har tilstått. Oslopolitiet mente at straffen i utgangspunktet skulle ligget på ni måneders fengsel, men innrømmer strafferabatt på grunn av at erkjennelsen har lettet etterforskingen av saken.

Forsvareren påsto en betinget straff, men dette avviste tingrettsdommeren.

Vil betale

-Den klare hovedregel er at det skal reageres med en ubetinget fengselsstraff med mindre helt særegne forhold tilsier noe annet. Etter rettens syn kan verken kvinnens tilståelse eller hennes personlige forhold føre til at hovedregelen om ubetinget fengsel skal fravikes fullt ut, skriver dommeren.

Kvinnen er ikke tidligere straffet, og har levd et normalt familieliv fram til underslagene startet rundt 2002. Hun er redd for å miste sin nye jobb, om hun må sone en fengselsstraff.

Kvinnen, som er dømt til å betale Dagsavisen 416000 kroner, er innstilt på å gjøre opp for seg. Det kan bli vanskelig, om hun mister sin nye jobb, mener hun selv.