Underslo 48 mill fra egne klienter

En advokat (63) er dømt for å ha underslått til sammen 48 millioner kroner fra klienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett slår fast at Oslo-politiet har brutt Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) under etterforskingen, fordi advokaten ikke har fått avgjort saken sin innen rimelig tid. Det tok to år og tre måneder fra etterforskingen ble avsluttet til saken kom for retten.

Politiets brudd på EMK, kombinert med at advokaten hadde tilstått, førte til at 63-åringen bare må sone ni måneder av en straff på tre års fengsel.

Det er en solid strafferabatt. Rettspraksis ville i utgangspunktet betydd en dom på fem års fengsel.

Alvorlig

Tingretten legger i skjerpende retning vekt på at det er snakk om et betydelig beløp.

-  Det dreier seg om fem grove underslag av klientmidler. Ifølge rettspraksis skal det reageres strengt når en advokat underslår klientmidler. Det er nødvendig at en advokat har høy grad av tillit i økonomiske spørsmål, og det anses særlig alvorlig når en advokat forgriper seg på midler som er

betrodd dem i stillings medfør.

Hans handlinger medfører et alvorlig brudd på den tillit en advokat må ha, konkluderer tingrettsdommer Ingeborg Webster.

Konkurs

I det vesentlige har advokaten disponert midlene til andre formål enn det som var forutsatt, slik at en forretningsmann, som også er dømt i saken, fikk millionbeløp i såkalt uberettiget kreditt.

Advokaten har ikke lenger bevilling til å arbeide som advokat, og livnærer seg nå som juridisk rådgiver med ei årslønn på 200.000 kroner

Illustrasjonsfoto.