Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Underslo penger og skyldte på student

En av Danmarks fremste hjerneforskere er dømt til tre måneders fengsel.

MEDIEYNDLING: Milena Penkowa ble elsket av mediene og mottok en forskerpris på 1,2 millioner fra kronprinsesse Mary.Foto: Stella pictures
MEDIEYNDLING: Milena Penkowa ble elsket av mediene og mottok en forskerpris på 1,2 millioner fra kronprinsesse Mary.Foto: Stella pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ryktet til den tidligere så anerkjente hjerneforskeren Milena Penkowa kan snart ikke bli dårligere.

Danske medier skriver i dag at hun i tillegg til å være mistenkt for å ha forfalsket forskningsresultater og løyet om sin mors død, nå er dømt til tre måneders fengsel for  for underslag, dokumentforfalskning og falske anklager.

Dommen falt i desember, men på grunn av et rettslig forbud om å gjengi navnet hennes, har ikke saken vært knyttet til skandaleforskeren, før nå.

Da Penkowa ble konfrontert med underslaget, forsøkte hun å legge skylden på en 24 år gammel student som jobbet for henne ved Københavns universitet, skriver Politiken.dk

Anklaget av sjefen Studenten ble kalt inn til politiavhør på Bellahøj politistasjon november 2008. Penkowa, som var sjefen hans, var mistenkt for pengerot i Dansk Selskab for Neurovidenskab. Han visste lite om saken, men var møtt opp for å svare på politiets spørsmål, ifølge en utskrift fra domsboka i København byrett.  Plutselig var han selv anklaget.

Tre uker tidligere hadde Penkowa forklart politiet at det var studenten som hadde overført penger fra foreningen konto til sin egen.

Politiet ba om å få se bankkortet hans. Kortnummeret stemte med et nummer politiet satt med som viste at det var overført tre beløp på i alt 14 125 kroner fra selskapet, via forskerens konto og til 24-åringen. Studenten fikk sjokk. Han måtte sykle hjem, finne sin egen kontoutskrift og haste tilbake til politistasjonen for å bevise for politiet at han var uskyldig.

Det viste seg at det ikke hadde vært noen overføringer fra Dansk Selskab for Neurovidenskab til kontoen hans. Kontoutskriftene politiet  hadde fått av Milena Penkowa var falske.

Politiet siktet henne for underslag, dokumentforfalskning og falske anklager. De falske anklagene var det mest alvorlige forholdet.

Fabrikerte bidrag Underslaget var på 27 000 danske kroner. Hun gjorde dette ved å fabrikkere falske bilag. Eksempelvis endret hun et bilag på åtte sandwicher til 58 sandwicher. Refusjonen for utgiftene havnet på hennes private konto, ifølge bt.dk

Som følge av saken ble professoren suspendert fra sin stilling ved universitetet.

Penkowa risikerer å måtte tilbringe mer tid i fengsel.  Universitetet har også anmeldt henne for dokumentforfalskning og bedrageri i forbindelse med doktoravhandlingen hennes.

     

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling