Donald Trump

Undersøkelse: En av historiens verste

Ting går ikke Donald Trumps vei denne uka. Selskapet hans er siktet for grov økonomisk kriminalitet, og en ny undersøkelse blant USAs fremste historikere gir Trump en bunnplassering sammenliknet med hans forgjengere i Det hvite hus.

IKKE TOPPLASSERING: USAs forrige president, havner på en 41. plass, i vurderingen av USAs tidligere president. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP
IKKE TOPPLASSERING: USAs forrige president, havner på en 41. plass, i vurderingen av USAs tidligere president. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Torsdag ble Trumps forretningsorganisasjon og finansdirektøren Allen Weisselberg (73) siktet for bedrageri, tyveri og skattesvindel.

Direktøren, som risikerer 15 år i fengsel, ble ført inn i rettssalen i New York i håndjern og erklærte seg ikke skyldig.

Dette er den første siktelsen som blir tatt ut av statsadvokaten på Manhattan etter tre år med etterforskning av tidligere president Donald Trumps selskap.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

Bunnplassering

Denne uka kom samtidig undersøkelsen blant presidenthistorikere i USA, gjennomført av C-Span. Den har kommet ut hvert gang USA har fått ny president siden 2000 og er ikke lystig lesning for Trump.

Trump havner på 41. plass så vidt foran Franklin Pierce, Andrew Johnson og James Buchanan, som ledet USA inn i borgerkrigen på 1860-tallet.

Trump er den eneste presidenten som er blitt stilt for riksrett to ganger - blant annet for å hisse opp tilhengerne sine til et dødelig angrep mot Kongressen. Han har også ledet USA på kontroversielt vis gjennom en periode med svært høye coronadødstall. Så langt har over 600000 amerikanere mistet livet.

Undersøkelsen, som er gjennomført blant 142 historikere og profesjonelle observatører, rangerer USAs 44 tidligere presidenter innenfor ti ulike kategorier.

Langt unna forgjengeren

- Jeg skal være mer presidentaktig enn noen annen president, skrøt Trump på berømt vis, ifølge CNN.

De spurte i undersøkelsen er imidlertid ikke enig i at det gikk slik.

Trump får sine beste plasseringer innen kategoriene «offentlig overtalelse», hvor han ender på en 32. plass, og «økonomisk styring», hvor han ender på en 34. plass.

FERDIG: Donald Trumps 4 år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Samtidig havner han helt på bunnen, bak alle forgjengerne i kategoriene «moralsk autoritet» og «administrative ferdigheter».

På motsatt side av lista troner Abraham Lincoln, som ledet USA ut av borgerkrigen, øverst fulgt av George Washington, som var USAs første president. På tredjeplass kommer Franklin D. Roosevelt, som ledet USA gjennom depresjonen på 1930-tallet. Trumps forgjenger, Barack Obama, havner på en 10. plass, mens George W. Bush ender på en 29. plass.

- Politisk heksejakt

Trump har foreløpig ikke kommentert undersøkelsen. Om de alvorlige siktelsene i New York sier han følgende i en uttalelse, ifølge NTB:

- Den politiske heksejakten fra radikale demokrater, som New York nå overtar ansvaret for, fortsetter. Dette splitter landet vårt mer enn noen gang før.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer