Undersøkelse: Konfliktnivået på norske veier er farlig høyt

- Bruk hodet, er rådet fra Trygg Trafikk.

IRRITERES: En ny undersøkelse, gjennomført av TNS-Gallup på vegne av Trygg Trafikk, viser at konfliktnivået mellom bilister og syklister på norske veier er skyhøyt. Rundt 80 prosent av alle landets syklister og bilister irriterer seg over hverandre. Illustrasjonsfoto: Frank Karlsen / Dagbladet
IRRITERES: En ny undersøkelse, gjennomført av TNS-Gallup på vegne av Trygg Trafikk, viser at konfliktnivået mellom bilister og syklister på norske veier er skyhøyt. Rundt 80 prosent av alle landets syklister og bilister irriterer seg over hverandre. Illustrasjonsfoto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det tilsynelatende skyhøye konfliktnivået mellom bilister og syklister på norske veier har med tiden etablert seg som et av de sikreste vårtegnene i landet.

Det stemmer godt overens med ferske tall fra en Trygg Trafikk-undersøkelse, som viser at irritasjonsnivået mellom syklister og bilister på norske veier har blitt farlig høyt.

LIK RETT PÅ VEIEN: Alle har lik rett på veien og vi har alle et moralsk og juridisk ansvar i trafikken, sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk
LIK RETT PÅ VEIEN: Alle har lik rett på veien og vi har alle et moralsk og juridisk ansvar i trafikken, sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk Vis mer

Statistisk sett vil 10 syklister omkomme i trafikken i år i Norge, ifølge Trygg Trafikk. 

- Vi ønsker flere syklister her til lands, og det blir stadig flere trafikanter på veiene. Det kan føre til flere konflikter, og da trenger vi både fysisk tilrettelegging og en kulturendring hvor både syklister og bilister tar ansvar for å sørge for trygg sameksistens i trafikken, sier Ann-Kathrin Årøen fra Trygg Trafikk.

8 av 10 irriterer seg Trafikksikkerhetsundersøkelsen, som er utført av TNS-Gallup, viser at det er stort spenningsnivå mellom trafikanter på to og fire hjul: Hele 86 prosent av bilistene sier at de irriterer seg over syklister av og til eller oftere, mens 78 prosent av syklistene sier det samme om bilistene. 

- Vi må sammen sørge for at trafikken ikke oppleves som en konfliktsone. Alle har lik rett på veien og vi har alle et moralsk og juridisk ansvar i trafikken. Det er lett å kun ta utgangspunkt i egen situasjon og identifisere seg med den trafikantgruppen man tilhører i øyeblikket. Vi oppfordrer derfor til å bruke hodet, ta gode valg og bidra til positiv trafikk-kultur, mener Årøen. 

Historisk få dødsulykker Møtet mellom syklister og bilister er en kilde til farlige situasjoner, ulykker og frustrasjon. I fjor omkom fem syklister i trafikken, noe som er en halvering - sammenlignet med gjennomsnittet de siste fem åra.

Tre av dødsulykkene var eneulykker der de av ulike grunner veltet. Ingen av dødsulykkene var i møte med bil. Hvor mange som ble skadet er det store mørketall på, ifølge Trygg Trafikk.

Foreløpige tall fra fjoråret viser at 118 personer mistet livet i trafikken i 2015, noe som var et historisk godt år for norske trafikanter. Man må helt tilbake til 1947 (94 omkomne), da det var langt færre trafikanter på norske veier, for å finne tilsvarende lave tall. 

Likevel er Trygg Trafikk bekymret over konfliktnivået mellom bilister og syklister på norske veier. 

- Alle trafikanter har lik rett på veien, og det er et nasjonalt mål at flere skal sykle. Det er likevel til syvende og sist syklistene som er den mest utsatte parten i en kollisjon. Det hjelper dessverre lite å ha retten på din side når ulykken først er ute. På den annen side er det sjåføren som må leve med å ha kjørt på og kanskje ende opp som ansvarlig for at en syklist blir skadet eller omkommer, sier Årøen.

- Flest voksne som skader seg Hun viser til at trafikkulykkene hvor sykkel er involvert er av en annen karakter enn for 20 år siden. Trygg Trafikk mener årsaken ligger i endrede vaner. 

- Tidligere hadde vi et betydelig antall stygge ulykker med barn på sykkel. Det har vi heldigvis klart å redusere til nesten null. Men etterhvert som sykkel som idrettsform har bredt om seg og stadig flere voksne bruker sykkelen som fremkomstmiddel, ser vi andre typer ulykker enn tidligere. Det handler ikke lenger om barn som blir påkjørt under lek, men om voksne som skader seg, sier hun. 

Fikk refs etter syklistutspill Temperaturen i diskusjonen steg med flere grader etter Onsdagens Nitimen-sending, der programleder Pål Thoresen presenterte en «løsning» på problemet for bilister

- Hvis du senker farta ned til 20-30 kilometer i timen, så åpner du diskret døra, og så rydder du opp det som måtte være langs veikanten, sa Thoresen. 

• LES OGSÅ: Jeg hater syklister og elsker NRKs Pål Thoresen

Årøen beskrev Thoresens uttalelse om å ta syklister med bildøra som usaklig, overfor Dagbladet onsdag. Sjefen for radiounderholdning i NRK, Rune Lind, stilte seg imidlertid fullt og helt bak programlederen.

- Pål Thoresen er selvfølgelig ikke en person som vil syklister noe vondt. Han har spøkt med syklister, og det faller syklistorganisasjoner tungt for hjertet. Det får vi bare akseptere. Det er lov å spøke med ganske mye i dette landet, også syklister, sier Lind. 

Her er Trygg Trafikks tips til deg som bilist

1.Bruk blinklys: Å droppe blinklyset kan fort bli fatalt hvis du har en syklist som tror du skal rett frem i blindsonen. 

2.Sjekk blindsona: Du skal alltid se deg over høyre skulder før du svinger til høyre, eller skal kjøre ut i en rundkjøring. Før du vet ordet av det, har du en syklist i blindsona.

3.Kjør forbi med god margin: Ved forbikjøringer av syklister må du regner større margin enn med biler, på grunn av dragsuget. Vi anbefaler 1,5 meter avstand til syklist. Blink ut og legg deg aller helst helt over i motsatt kjørefelt før du kjører forbi. 

4.Hold hodet kaldt: Ikke bli irritert og la deg friste til uforsiktige og nære forbikjøringer. I verste fall kan det føre til livsfarlige situasjoner.

5.Bruk blikket: Vær oppmerksom og bruk blikket slik at du ikke overser syklister i trafikken. 

6.Oppfør deg ordentlig: Mange sykkelmosjonister klager over bøllete adferd fra sjåfører som bruker både hornet og spylervæske. Dette er både farlig og ulovlig. 

7.Del veien: Syklisten har like mye rett til å bruke veien som deg.

Utspillet falt åpenbart ikke i god jord hos alle. Mange tok til sosiale medier for å vise sin irritasjon. 

Og til deg som syklist

1.Søk blikk-kontakt: Oppnå blikk-kontakt med bilistene når du skal krysse en vei eller en avkjørsel. Se og bli sett er alfa og omega for deg som syklist. 

2.Bruk armen: Som syklist er armen ditt blinklys. Gi tydelig tegn når du skal svinge, særlig når du skal krysse kjørebanen og svinge til venstre. 

3.Unngå blindsoner: Du må aldri sykle opp på høyre side av store biler i veikryss. Da kommer du i sjåførens blindsone. Hold deg bak bilen. 

4.Bruk lys og refleks: Hvitt eller gult lys foran og rødt lys bak på sykkelen er påbudt ved dårlig sikt og i mørke. Det samme gjelder rød refleks bak og hvit eller gul pedalrefleks.

5.Bruk alltid hjelm: Faller du med hodet i asfalten vil hjelm kunne beskytte deg mot alvorlige hodeskader. 

6.Klær som synes: Bruker du klær med signalfarge og refleks er du mer synlig i trafikkbildet og det blir lettere for andre trafikanter å se deg

7.Ikke sykle mer enn to i bredden: Hvis veien er oversiktlig og det er lite trafikk, kan dere sykle to i bredden. Det gir en kortere forbikjøringsstrekning for bilister.

8.Slipp biler forbi: Vær oppmerksom på biler bak når deg sykler på landeveien. Gi tegn, og slipp bilister forbi ved første anledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer