Undersøkelse: Ni av ti gleder seg til jul

Samtidig går 170 000 nordmenn inn i høytiden med en vond følelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

91 prosent av Norges befolkning gleder seg til årets julefeiring, viser en ny undersøkelse. Samtidig går 170 000 nordmenn inn i høytiden med en vond følelse.

Tallene kommer fra en undersøkelse utført av Ipsos for Kirkens Bymisjon. 170 000 nordmenn, 4 prosent, svarte at de gruer seg mye eller noe til julen.

- For de fleste er julehøytiden noe man ser fram til og gleder seg til. Men vi ser altså, i undersøkelsen og i vårt daglige arbeid, at en del gruer seg og at julen kan oppleves som en ekstra belastning for dem som opplever å stå utenfor, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal.

De som gruer seg til jul, er også spurt om hva de gruer seg til. Nesten en tredel svarer stress eller tidspress. Andre årsaker er vanskelige familieforhold (15 prosent), økonomi (12 prosent) og ensomhet (15 prosent).

- Norge er et samfunn hvor de sosiale forskjellene øker. Dette kan bli spesielt synlig i julen hvor det er store forventninger til fellesskap, fest og ekstra forbruk. Da kjennes utenforskapet ekstra sterkt, selv om det er der gjennom hele året, påpeker Hvambsal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer