UNDERSØKER: Onsdag i forrige uke gjennomførte Kripos et søk på Utøya. Det er funnet 5-600 lagringsenheter på øya. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
UNDERSØKER: Onsdag i forrige uke gjennomførte Kripos et søk på Utøya. Det er funnet 5-600 lagringsenheter på øya. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADETVis mer

Undersøker 5-600 mobiler for å finne terrortelefonen

Politiet vet ikke hvilken telefon Anders Behring Breivik ringte fra. Terroristen anker ikke isolasjonskjennelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroristen Anders Behring Breivik (32) kom gjennom på telefon to ganger da han ringte politiet fra Utøya.

Politiet vet fortsatt ikke hvilke(n) telefon han ringte fra.

- Det er funnet mellom 500 og 600 lagringsmedier på Utøya, de fleste av dem mobiltelefoner. Vi må gå gjennom alle for å finne ut hvilke eller hvilken han brukte, sier poltitiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

En eller to mobiler? Behring Breivik sa han ringte fra en mobil han fant på Utøya. Politiet har vært noe uklare på om de tror det ble ringt fra en eller to telefoner. Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet har sagt at det bare kom opp et såkalt IMEI-nummer da 32-åringen kom gjennom for andre gang, noe som kan tyde på at det ble ringt fra en mobil uten simkort.

Samtidig har politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sagt at det ikke kom opp noe nummer på noen av oppringningene.

- Det var ikke noe telefonnummer som kom opp displayet. Dette kan ha vært fordi det ikke var SIM-kort i telefonen han ringte fra. Dette stemmer med siktedes forklaring, om at han brukte en mobiltelefon han fant på stedet, har Kraby sagt.

Det er mulig å ringe nødnummeret 112 uten SIM-kort.

Kan ha vært låst Administrerende direktør i teleoperatøren Teletopia, Robert Hercz, har sagt til Dagbladet at Breivik kan ha ringt fra en telefon som var låst, altså at PIN-koden ikke var taastet. Selv om telefonen er låst, er det fortsatt mulig å ringe nødnummeret 112.

Svaret på politiets etterforskning vil uansett ligge noe fram i tid.

- Det tar litt tid. En ting er å tappe alle enhetene for informasjon, noe annet er å analysere det. Det er tidkrevende, sier Hatlo.

Anker ikke Oslo tingrett besluttet fredag i forrige uke at Anders Behring Breivik må sitte isolert i ytterligere fire uker. På tross av at 32-åringen kaller isolasjonen «en sadistisk torturmetode», og sier det fører til at han har «en livsgnist på 10 prosent», ønsker han ikke å anke avgjørelsen til lagmannsretten.

- Vi har snakket litt om soningsforholdene, og er blitt enige om at vi ikke anker kjennelsen om isolasjon, sier hans forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.