Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Undersøker barnehagen for E.coli-smitte

Mattilsynet kartlegger maten til smittet toåring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En to år gammel gutt fra Surnadal i Møre og Romsdal har fått akutt nyresvikt etter å ha blitt smittet av E.coli-bakterien. Mattilsynet kartlegger nå maten gutten og de rundt ham har spist. Barnehagen hans blir også undersøkt.

Gutten er innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim. Tilstanden hans er ifølge sykehuset alvorlig, men stabil.

– Vi tar prøver av innholdet i kjøleskapene hjemme hos gutten, hos guttens besteforeldre og i barnehagen der gutten går, sier distriktssjef Ingebrigt Bolme i Mattilsynets distriktskontor for Indre Nordmøre til NTB.

Tar prøver

Mattilsynet tar både prøver av matvarer og matrester, og undersøker også søpla grundig i jakten på en mulig smittekilde. Prøvene skal sendes inn til Veterinærinstituttet torsdag ettermiddag. Hvis det påvises E.coli-smitte, sendes prøvene videre for analyse hos Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Mattilsynet innhenter også informasjon gjennom spørreskjemaer som Folkehelseinstituttet har utviklet. Skjemaene kartlegger maten foreldre, besteforeldre og barnehagebarna har spist de siste seks-sju dagene.

Dialysebehandling

- To-åringen ble syk søndag, og ble lagt inn på sykehuset i Kristiansund. Senere ble han overført til St. Olavs hospital i Trondheim. Han får nå dialysebehandling, opplyser smittevernoverlege ved sykehuset, Andreas Radtke.

ALVORLIG: Situasjonen til toåringen er alvorlig, men stabil. Han får nå dialysebehandling på St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
ALVORLIG: Situasjonen til toåringen er alvorlig, men stabil. Han får nå dialysebehandling på St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

Det er foreløpig uvisst hvilken E.coli-stamme toåringen er smittet av. Det er imidlertid på det rene at det er snakk om en såkalt EHEC-bakterie (Entero Hemorrhagisk E.coli).

E.coli O103, som ble kjent under Gilde-skandalen tidligere i vinter, tilhører denne gruppen. Seks barn ble rammet av nyresvikt i januar og februar i år.

Den 10. mars døde en fire år gammel gutt av nyresvikt etter å ha blitt smittet av E.coli. Til sammen 17 mennesker, flest barn, ble smittet i E.coli-utbruddet i denne perioden.

Hamburgerbakterie

Den mest vanlige EHEC-bakterien er E.coli O157, også kalt hamburgerbakterien. Bakterien har fått navnet fordi den ofte finnes i for dårlig stekte hamburgere. Men Radtke anslår at det finnes 12-15 ulike typer E.coli som kan framkalle denne typen symptomer hos mennesker. Ifølge Radtke 0157 like farlig som E.coli O103.

Dersom det lykkes å dyrke E coli-bakterier i prøver fra barnet, vil bakterien bli sendt til DNA-testing ved Folkehelseinstituttet og sammenlignet med andre E. coli-bakterier i DNA-registeret, opplyser Folkehelseinstituttet.

Ifølge Radtke vil det ta minst to dager, men kanskje en uke å identifisere den aktuelle bakteriestammen med sikkerhet.

– Overvåker nøye

Instituttet har ingen holdepunkter for at dette sykdomstilfellet er en del av et utbrudd, men sier de overvåker situasjonen nøye. Det forekommer normalt to-tre slike sporadiske tilfeller av hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) hos norske barn hvert år, opplyser instituttet.

E-coli er en vanlig tarmbakterie som finnes i store mengder hos mennesker, dyr og fugler. EHEC-gruppen er en smitteførende bakterie som helst smitter små barn og eldre mennesker.

(©NTB)

UNDERSØKER: Ifølge smittevernoverlege Andreas Radtke vil det ta minst to dager, kanskje en uke, å identifisere den aktuelle bakteriestammen med sikkerhet.