Coronaviruset

Undersøker dødsfall blant vaksinerte

To sykehjemsbeboere har gått bort etter at de mottok coronavaksinen. Statens legemiddelverk sier ingenting tyder på at vaksinen kan medføre dødsfall, men frykter avvik i dødstall kan være vanskelige å oppdage. Nå følger de situasjonen med haukeblikk.

UNDERSØKER DØDSFALL: - Vi har ingen grunn til å tro at vaksinen kan medføre dødsfall, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Foto: Berit Roald / NTB
UNDERSØKER DØDSFALL: - Vi har ingen grunn til å tro at vaksinen kan medføre dødsfall, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet undersøker to meldte dødsfall nøye for å vurdere om det er en sammenheng med coronavaksinen.»

Det skriver Statens legemiddelverk i en pressemelding.

Det var tirsdag at to dødsfall ved norske sykehjem ble meldt til legemiddelverket og FHI. De avdøde hadde mottatt coronavaksinen fra Pfizer og Biontech få dager i forveien.

- Vi undersøker for å finne ut hva årsaken kan være. Vi har ingen grunn til å tro at vaksinen kan medføre dødsfall. Vi tror dette er tilfeldige sammenfall i tid, uten årsakssammenheng, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet.

Likevel undersøkes alle tilfeller svært grundig.

- Vi vil være på den sikre siden. Legemiddelverket og FHI undersøker alle slike tilfeller, med alle data vi kan få fra sykehjemmet hvor pasienten bodde.

Statsminister Mette Frederiksen innleda pressekonferansen tirsdag 5. januar med å si at utviklingen i Danmark er urovekkende. Vis mer

Forventer lavere dødelighet

Om lag 400 personer dør på norske sykehjem hver uke. Helsemyndighetene og Legemiddelverket følger nå nøye med på om dette tallet endrer seg ettersom sykehjemsbeboere vaksineres.

Madsen sier Legemiddelverkets statistiske beregninger tilsier at dødeligheten vil gå ned, heller enn opp.

- Blant annet fordi eldre ikke får covid, og fordi smitteverntiltak fører til at det også er lite influensa. Vår forventning er at antallet i sykehjem vil holde seg stabilt, eller gå litt ned.

At dødeligheten synker av andre årsaker, kan imidlertid bidra til å gjøre det vanskeligere å oppdage statistiske avvik.

- Det kan absolutt være vanskeligere å oppdage nå. Derfor ser vi både på statistikken og på hvert enkelt tilfelle. Hvert eneste tilfelle hvor noen dør i nær tilknytning til vaksinering, vil bli undersøkt så grundig som overhodet mulig.

- Godt grunnlag

Legemiddelverket skriver at studiene som ligger til grunn for den midlertidige godkjenningen av vaksinene ikke inkluderer personer over 85 år.

«Derfor vet vi lite om hvordan eventuelle bivirkninger vil påvirke de aller eldste. Vi antar at eventuelle bivirkninger vil være de samme hos de eldste som i yngre aldersgrupper».

- Hvor godt grunnlag har man for å anta det?

- Vi har et relativt godt grunnlag, etter hvert. Blant annet fordi det nå er vaksinert millioner av mennesker rundt omkring i verden. Det samles inn bivirkningsdata fra hele verden, også i Norge. Vi har erfaring også fra andre vaksiner. Vi ser at effekter og bivirkninger var nokså like i alle aldersgrupper som var med i studiene. Det var personer godt opp i 70-åra.

Dette er bivirkningene

Den vanligste bivirkningen av vaksinen er smerter på stikkstedet. Mer enn 80 prosent av de vaksinerte opplever dette, ifølge Statens legemiddelverk.

Andre vanlige bivirkninger inkluderer trøtthet, hodepine, muskelsmerter, leddsmerter, frysninger og feber.

«Reaksjonene kan være ubehagelige, men går over etter noen dager. Etter at vaksinen er tatt i bruk i Storbritannia og USA, er det meldt om noen tilfeller av alvorlige allergiske reaksjoner», kan man lese i pressemeldingen.

Her opplyses det også at de fleste bivirkninger oppstår kort tid etter vaksinering, og går over etter noen dager.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer