UNDERSØKER FORSKNING: De siste 30 årene har rettsmedisinere forsket på hjernene og hjertene til rundt 700 norske barn, men uten foreldrenes samtykke. Folkehelseinstituttet skal undersøke om virksomheten er i strid med loven.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
UNDERSØKER FORSKNING: De siste 30 årene har rettsmedisinere forsket på hjernene og hjertene til rundt 700 norske barn, men uten foreldrenes samtykke. Folkehelseinstituttet skal undersøke om virksomheten er i strid med loven. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Undersøker forskning på barnehjerner

Rettsmedisinere har forsket på hjernene og hjertene til rundt 700 norske barn uten foreldrenes samtykke i 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste 30 årene har rettsmedisinere forsket på hjernene og hjertene til rundt 700 norske barn, men uten foreldrenes samtykke. Folkehelseinstituttet skal undersøke om virksomheten er i strid med loven.

- Vi har igangsatt grundige undersøkelser for å avklare om noe av virksomheten er i strid med lovverket og hvilke korrigerende tiltak som eventuelt må iverksettes, sier divisjonsdirektør Bjørn Magne Eggen ved Folkehelseinstituttet til VG.

Avisen har i to måneder gransket forskningsrapporter, søknader om konsesjoner for forskning og andre skriftlige kilder, samt intervjuet en rekke personer den skriver har inngående kjennskap til det rettsmedisinske miljøet i Norge. Dokumentasjonen viser ifølge avisen at rettsmedisinere siden 1984 har hentet ut organene til rundt 700 norske barn i alderen 0-3 år og brukt kroppsdelene til forskning.

Forskerne mente ifølge VG at det ville være for belastende for de pårørende å bli bedt om samtykke, og foreldrene til barna er derfor ikke blitt spurt om lov til å bruke barnas hjerter og hjerner til forskning. Målet med forskningen har vært å løse gåten rundt krybbedød.

Virksomheten ble en del av Folkehelseinstituttet i 2011, da Rettsmedisinsk institutt ble overført fra Universitetet i Oslo. Folkehelseinstituttet har midlertidig stanset all forskning fra obduksjonsvirksomheten for å avklare om noe av virksomheten er i strid med lovverket - og om de må iverksette tiltak.

(NTB)