TIL SYKEHUS: Situasjonen der flere soldater ble rammet av stråling, og en ble sendt til sykehus, skjedde ombord på KV Nordkapp to dager etter dette bildet ble tatt. USS Farragut, som var med på samøvingen, sees i bakgrunnen. Her tar russiske bordingsstyrker seg fram mot broen på KV Nordkapp under marineøvelsen Northern Eagle vest for Værøy. Foto: Tarjei Tollefsen / Forsvaret / NTB Scanpix
TIL SYKEHUS: Situasjonen der flere soldater ble rammet av stråling, og en ble sendt til sykehus, skjedde ombord på KV Nordkapp to dager etter dette bildet ble tatt. USS Farragut, som var med på samøvingen, sees i bakgrunnen. Her tar russiske bordingsstyrker seg fram mot broen på KV Nordkapp under marineøvelsen Northern Eagle vest for Værøy. Foto: Tarjei Tollefsen / Forsvaret / NTB ScanpixVis mer

Undersøker hele mannskapet etter strålingsalarm på kystvaktfartøy

Soldater meldte om meldt om smerter i kroppen og hodepine - en innlagt på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk soldat ble sendt til universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), og fire andre sendt på legevakta, etter uønsket radarstråling fra det amerikanske marinefartøyet USS Farragut under øvelsen Northern Eagle 24. august.

Kommandørkaptein og lege i Saniteten i Sjøforsvaret, Wilhelm Koefoed, fikk melding om hendelsen forrige lørdag. Da vurderte Forsvaret, i samarbeid med Statens strålevern, at strålingsfaren ikke var helseskadelig, og at fartøyet trygt kunne seile videre.

Meldt om sykdom - Det var mot slutten av uka at det ble meldt om sykdom om bord som mannskapet mener er relatert til radareksponeringen. En person ble lagt inn på sjukehus i går, og fire stykker ble sendt til legevakta i dag.

Radarstråling kan i hovedsak føre til solbrenthet i huden og utvikling av grå stær, ifølge Koefoed.  

- Personene har meldt om smerter i kroppen og hodepine, og disse symptomene stemmer ikke helt overens med symptomene for radarstråling. Vi har ingen holdepunkter for å si at personen på sjukehus har symptomer på dette, og vi kan ikke utelukke det, sier han videre.  

Undersøker mannskaper Kommandørkapteinen vil sammen med flere av Forsvarets leger og en radarekspert undersøke resten av mannskapet i morgen.  

- Det går ikke an å ta prøver av mennesker for å påvise radarstråling fordi det er et flyktig materiale. Men vi kan se om de er solbrente, og vi kan undersøke øynene, men stæren utvikles gjennom opptil 20 år.

Han forteller at det ikke er noen indikasjoner på langtidseffekt, som for eksempel utvikling av kreft, ved radarstråling.

Granskningskommisjon «The International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection»( ICNIRP) har utviklet et internasjonalt regelverk som bestemmer hvilken mengde stråling mennesker kan bli utsatt for. Forsvaret følger dette lovverket.   

- Vi ønsker å beregne hvor mye stråling de er utsatt for i forhold til grenseverdiene. Radarstrålingen har samme type frekvens som den strålingen mobiltelefoner eller mikrobølgeovner sender ut, men i mye større dose, sier Koefoed.  

 Han opplyser om at det vil bli nedsatt en granskningskommisjon, som vil etterforske hendelsen.

UNNs pressevakt hevder overfor Dagbladet at de ikke hadde mulighet til å finne ut mer om soldatens tilstand.

STRÅLING: Strålingen kom fra destroyeren USS Farragut. Foto: US NAVY
STRÅLING: Strålingen kom fra destroyeren USS Farragut. Foto: US NAVY Vis mer